Болница "Св. Марина" препълнена с пациенти в тежко състояние след грип

Животът

19-02-2014, 14:41

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Болните от грип намаляха наполовина

Особено опасен е грипът за бременните

УМБАЛ "Света Марина" е препълнена с пациенти в тежко състояние след грип. Белодробната клиника с Интензивно респираторно отделение разполага с 50 легла, които вече са заети и дори са поставени кушетки. Клиничната пътека обаче определя престой в болницата между 5 и 7 дена, а по-тежкоболните се лекуват 10-20 дни. Така разходите многократно надхвърлят стойността на клиничната пътека, алармира доц. Д-р Йордан Радков, началник на Белодробната клиника с ИРО.

Грипната вълна не е отминала и всеки ден се приемат болни със сериозни усложнения и в тежко състояние. 76 пациента са лекувани с тежки пневмонии през януари, а от началото на февруари до 18 февруари са постъпили 58 болни.

Особено опасен е грипът за бременните, като са лекувани две жени в тежко състояние, които със съдействието на специалистите от АГ болница са родили успешно. Те са върнати обратно в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на УМБАЛ "Света Марина", а децата са настанени в неонатологията на АГ болница. И двете майки са с тежка пневмония, като едната дори е развила и менингит, но засега лечението е успешно, съобщи още доц. Радков.

Съветът на специалистите е при първи симптоми за грип веднага да се потърси лекарска помощ, като не трябва да се преминава веднага към антибиотиците, като до 48 часа след оплакванията веднага да започне лечение с антигрипните препарати „Тамифлу” или „Реленца”. Грипът е особено тежка вирусна инфекция и не бива да се постъпва безотговорно към собственото си здраве, съветва доц. Радков. Той каза още, че има хора, които не обръщат внимание в началото на заболяването и идват в болница късно с тежки усложнения, което променя хода на заболяването.