Пет баби в клопка на телефонните измамници, едната е германка

Крими

19-02-2014, 13:11

Снимка:

МВР, архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В други пет случая възрастните хора не са се поддали на провокацията и са сигнализирали в полицията

Пет баби на възраст между 71 г. и 86 г. са станали жертва на телефонни измамници вчера. Четири от тях са варненки, а едната е немска гражданка, постоянно пребиваваща в България. Жените са подлъгани с типични сценарии за претърпяно ПТП от близки роднини, за нужда от скъпоструващо лечение и за получаване на колет, съдържащ скъпи вещи. Предадените суми са различни, като най-голямата е 4000 лв. По всички случаи са образувани досъдебни производства.
Вчера са били предотвратени още пет опита да бъдат измамени възрастни хора, които не са се поддали на провокацията на измамниците и не са предали исканите от тях суми, след което са сигнализирали в най-близкото районно управление.
От полицията напомнят на гражданите да бъдат внимателни и отговорни, да не се доверяват на случайни телефонни обаждания и при никакви обстоятелства да не се съгласяват да предават пари на непознати лица. Да не се доверяват на нерегламентирани куриери и хора, представящи се за такива служителите на куриерски фирми имат множество отличителни белези и документи, които удостоверяват тяхната месторабота. Пратки се доставят веднага, без отлагане, и се заплащат на място при получаването им със съответните документи, а не предварително и без разписка.
Обърнете внимание на своите възрастни близки и роднини, предупредете ги и им напомнете да бъдат предпазливи и да не се доверяват на непознати.