Здравната каса без резерв още през май

Парите

19-02-2014, 06:01

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Заложените в бюджета на НЗОК пари за болниците т.г. са със 100 млн. лв. по-малко в сравнение с 2013-а

НЗОК: Нямаме притеснения, имаме право и на актуализация
През май Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще е без резерв за непредвидени разходи от 279 млн. лв. Както и без другите два "буфера" - излишъкът от 80 млн. лв. и събраните в повече здравни вноски. Това прогнозира пред "Труд" Иван Димитров, представител на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК.
Той припомни, че през 2013-а тегленето от "резервните пари" започна едва през май и по тази причина сега се задава много по-тежка година. През миналата се стигна до протести на лекарите и риск пациентите да плащат от джоба си за лечението си, което касата няма средства да покрие.
С парите от настоящия резерв от 279 млн. лв. до момента са платени 67 млн. лв. за отчетената дейност от болниците през октомври и ноември, която не бе покрита през 2013 г. Още 14 млн. лв. се дадоха на лечебните заведения за декември.

Очаква се надлимитната дейност през януари да е 30 млн. лв. Тя ще се плати, след като инспектори на НЗОК прегледат документите на отчетените пациенти. Други 149 млн. лв. от резерва за непредвидени разходи изначално бе определено да се дават на "порции" всеки месец, както бе договорено с Българския лекарски съюз. Така от 279-те млн. лв. остават 16 млн. лв., а през март също се задава надлимитна дейност.

"И ако парламентът разреши да се похарчи излишъкът от 80 млн. лв. срещу представените вече краткосрочни мерки на правителството за оптимизиране на разходите на НЗОК и се покрие всяка отчетена надлимитна дейност до май т.г., дотогава НЗОК ще е останала без всичките си резерви", посочи Димитров.
Изводът не е лишен от логика, тъй като заложените в бюджета на НЗОК пари за болниците т.г. са със 100 млн. лв. по-малко в сравнение с 2013-а, коментираха директори на болници.

"Нямаме притеснения, нека тепърва видим какво ще отчитат болниците. Не може отсега да се каже какво ще се случи, а и след юни имаме право да поискаме актуализация на бюджета", коментираха за "Труд" от касата.