Варна - медалист в доброволчеството

Мисия Варна

18-02-2014, 20:03

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

20 неправителствени организации през миналата година приеха 103 доброволци чрез Младежка доброволческа служба

Варна е водеща община в България в създаването на условия за рaзвитие на доброволчеството. Това стана ясно по време на кръгла маса "Младежко доброволчество в спорта", която се проведе днес в София. Организатор на събитието е Асоциацията за развитие на българския спорт.

В нея се включиха представители на министерството на младежта и спорта, Националната спортна академия, Националния център "Европейски младежки програми и инициативи", неправителствени организации.

В областта на доброволчеството, Варна се похвали най-вече с младежкия фестивал - "Фън сити", който се реализира с помощта на над 50 доброволци - част от Общинска младежка доброволческа служба.

20 неправителствени организации през миналата година приеха 103 доброволци чрез Младежка доброволческа служба. В летните доброволчески стажове се включиха 97 доброволци, които работиха в 12 институции в града. В организацията на Световните работнически спортни игри, на които Варна беше домакин и в които участие взеха над 3000 състезатели, се включиха около 50 варненски доброволци.

През тази година предстои домакинството на Международната ветроходна регата "Тол шипс", в която се очаква да се включат около 35 кораба от 11 държави, а участие ще вземат над 80 доброволци, предимно студенти от варненските университети.

Доказателство за вниманието, което местната власт отделя на работата с доброволците, са предвидените средства в бюджета за тази година - 400 000 лева за младежки дейности и близо 1 милион лева за спорт. Международен проект "Младежки столици в действие" на стойност 192 528 евро пък Варна ще реализира съвместно с още пет европейски града. Активно върви и подготовката по кандидатстване за младежка столица на Европа през 2017 г.