Инвестираме в акции и облигации за пенсия

Парите

18-02-2014, 14:22

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

За да не се вдига осигурителната вноса, трябва да се повишат доходите

Време е хората в България да започнат да мислят как да инвестират в акции и облигации. Това призовава експертът по пенсионно осигуряване Цветанка Гинева. Според нея не може да се разчита на държавата за адекватен размер на пенсията, затова трябва да започнем като на Запад - да мислим сами за старините си.

Мика Зайкова от КТ"Подкрепа" пък заяви пред камерите на бТВ, че е наложителна промяна в доходите в посока увеличение. Според нея само така може да се запази сегашният размер на осигурителните вноски и да има достатъчно пари за пенсии.

В сряда социалният министър Хасан Адемов излезе с доклад за демографското състояние на България. Един от изводите в доклада бе, че има бум на раждаемостта в икономически силни години, когато има сигурност, доходи и работни места.

Зайкова се позова на данни, според които през 2001 г. при излизащи 100 души от пазара на труда са влизали 124 нови, докато сега са едва 64. По думите й заплащането у нас е на 17% от средните нива в ЕС, докато производителността на труда е на 40%.

Тя обясни, че в продължение на доста години - от 2001 г. до 2010 г., осигурителните вноски са намалявали, за да се облекчи бизнесът, но населението също е намалявало, а заплатите не са се повишили. Според нея това е довело до дефицит.

Финансовият експерт посочи още, че системата трябва да се изчисти от фалшивите инвалидни пенсии и възнагражденията под масата да се извадят на светло.

И двете експертки заявиха, че трябва да се направи всичко възможно, за да се задържат младите в държавата. Гинева дори даде пример за нисколихвени кредити за обучение на младежи в Турция, които след завършването си са длъжни да се върнат в страната си.