От ЕК искат премахване на таксите за роуминг

Парите

17-02-2014, 16:28

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Сега един на всеки четирима потребители просто си гаси телефона зад граница

Европейската комисия се закани да премахне таксите за роуминг.  Мотивите са, че в условията на единен пазар, допълнителните такси начислявани при разговорите в роуминг са просто икономическа лудост. Ново проучване проведено през януари е показало, че 47% от потребителите никога не биха използвали мобилен достъп до интернет в друга страна. Евробарометърът показал, че само един от десет потребители използва мобилния интернет, така, както в собствената си страна, а един на всеки четири пък направо си изключва телефона зад граница. Милиони потребители пък предпочитат да изпращат текстови съобщения вместо да плащат за телефониране.

В резултат на падането на таксите, телекомите биха привлекли 300 милиона нови клиенти, а освен това ще спечелят и създателите на приложения, смятат от комисията.

94% от европейците, които пътуват извън своята страна, ограничават ползването на услуги като Facebook, поради таксите за мобилен роуминг. Европейската комисия е изчислила, че телекомуникационните компании изпускат пазар от около 300 милиона потребители на мобилни телефони, поради сега прилаганите стратегии за ценообразуване, които влияят негативно и върху създателите на приложения.

Често пътуващите лица – най-доходоносната част от потенциалния пазар – е по-вероятно да изключат функциите на своя мобилен телефон за роуминг на данни, отколкото случайните пътници. Според Комисията, причината за това е, че често пътуващите са по-добре информирани, отколкото по-рядко пътуващите, относно реалните разходи за роуминг на данни в Европа.

Макар че европейският пазар на приложения за мобилни телефони процъфтява, бариери като таксите за роуминга спъват развитието на някои части от този нов сектор. Особено засегнати са пътеводителните, фотографските и картографските приложения.

Освен това потребителите ограничават използването на своите мобилни телефони не само когато са в чужбина. Дори в собствената си страна 70% от хората, които телефонират на лица в други държави от ЕС, ограничават тези свои повиквания поради разходите.

Със своето предложение, комисията настоява пред законодателите на Европейския съюз за създаване на единен пазар за телефониране и за сърфиране в интернет. ЕК се надява с регулации и пазарни стимули да накара операторите да разширят обхвата на своите национални тарифи, така че най-късно от 2016 г. потребителите от целия ЕС да могат да използват своите телефони по национални, а не по международни тарифи при пътувания в рамките на Съюза.

Съгласно правилата, приети през 2012 г., от юли 2014 г. клиентите ще имат право също така да се откажат от своя национален оператор, когато пътуват в чужбина, и да ползват по-евтини роуминг услуги от местен оператор в посетената държава или от конкурентен доставчик на роуминг услуги в собствената си страна без да сменят своята SIM карта.