Бойко Борисов: Повече да не се говори за лидерство

Новините

17-02-2014, 06:00

Снимка:

Юлия Лазарова

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Цветан Цветанов запази зам.-предсeдателския си пост, но вече не е единственият втори в партията

Бойко Борисов беше преизбран за лидер на ГЕРБ на третото отчетно-изборно събрание на партията в неделя с пълно единодушие сред 1 102-ата делегати без нито един против или въздържал сe. A в 11-членната изпълнителна комисия влязоха пет нови лица. Освен Цветан Цветанов за зам.председатели на партията бяха избрани двамата най-успешни кметове на ГЕРБ – Йорданка Фандъкова (София) и Димитър Николов (Бургас).

Цветанов остава

Голямата интрига на форума – дали дясната ръка на Борисов – Цветан Цветанов, ще запази зам.-председателския си пост или ще бъде отстранен, завърши в полза на бившия вицепремиер. Той отново беше избран на поста.

Дни преди националното събрание Цветанов влезе в челен сблъсък с депутата от ДПС Делян Пеевски. Бившият министър на вътрешните работи обвини медийния магнат, че контролира Висшия съдебен съвет. Пеевски пък му отговори със справка от МВР, от която стана ясно, че депутатът от ДПС е посещавал 40 пъти министерския кабинет на Цветанов по време на управлението на ГЕРБ. Пеевски каза още и, че в тогавашните си разговори вторият човек в бившата управляваща партия го е молил контролираните от него медии да "слагат чадър" над криминално проявени лица. В престрелката между двамата беше намесено и името на главния прокурор Сотир Цацаров. В разгара на скандала Бойко Борисов се дистанцира от Цветанов като заяви, че институциите трябва да се уважават. Това даде повод да се предположи, че лидерът на ГЕРБ може да се раздели с дясната си ръка. Ден преди националното събрание обаче Бойко Борисов даде да се разбере, че ще запази Цветанов на поста. В интервю за в. "Преса" той заяви, че се е "дистанцирал от Цветанов, но ще бъде груба грешка той да бъде махнат като зам.-председател на ГЕРБ", защото "половината от партията ще приеме това като предателство". Цветанов беше предложен от лидера на ГЕРБ отново на поста, но вече не е единственият втори.

Кой влезе в ръководството

Борисов предложи още двама свои заместници. Това са двамата успешни кметове на ГЕРБ – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Бургаският кмет досега също беше член на изпълнителната комисия на ГЕРБ. По време на избора, който беше закрит за журналисти, Борисов не е съобщил ресорите на своите заметници. Предполага се обаче, че Цветанов ще продължи да се занимава с организационната дейност на партията. Най-вероятно Николов ще бъде натоварен да отговаря за регионалната политика.

Бившият началник на премиерският кабинет на Бойко Борисов Румяна Бъчварова е едно от новите лица в ръководството на ГЕРБ. Тя е социолог и собственик на агенция "Маркет ЛИНКС". Другите нови попълнения в изпълнителната комисия са бившият министър по еврофондовете от правителството на Борисов, сега депутат Томислав Дончев, бившият председател на комисията по бюджет и финанси в предишния парламент и народен представител в сегашния Менда Стоянова и Цецка Цачева. Неотдавна Цачева беше предложена от Борисов за зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Постовете си в изпълнителната комисия запазват кметът на Стара Загора Живко Тодоров, депутатът от Русе Пламен Нунев и зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. За нов мандат в ръководството не бяха предложени народният представител Румен Иванов и кметът на Пловдив Иван Тотев. Делегати предположиха, че отстраняването на Тотев е заради баланса в новото ръководство между кметове и народни представители, а и Менда Стоянова е депутат от Пловдив.

Вече не Борисов, а ръководството реши

В изказването си, което беше накрая на форума Борисов не обясни мотивите си за персоналните предложения за членове на ръководството. Според делегати не е направил това и при избора им. Заяви обаче, че повече не иска в партията да се говори за лидерство. "Решенията трябва да се взимат и да се спускат от Изпълнителната комисия – хора, милеещи не само за партията, а за държавата със своята експертиза", каза той. И добави, че оттук нататък всички съобщения от централата на партията трябва да започват с "Изпълнителната комисия реши...".

Пред делегатите лидерът на ГЕРБ говори за политическите опоненти на формацията – БСП, ДПС и "Атака". Той прогнозира, че управляващите ще се държат докрай и няма да отидат на предсрочни парламентарни избори, освен, ако натискът на Брюксел не стане такъв, че Станишев да се откаже. Или, по думите му, ако БСП и ДПС "не намерят по-мощна патерица" от "Атака", с която да я заместят в парламента.

Социология по Борисов

Пред погледа на председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол Борисов реши да демонстрира нагледно как се прави социология. Той се обърна към делегатите в залата с молба всички, които искат "да направи коалиция с БСП, да вдигнат ръка". Зададе същия въпрос и за ДПС, "Атака" и цензурата, както нарича формацията на бившия телевизионен водещ Николай Бареков "България без цензура". И при четирите въпроса никой не вдигна ръка, а при споменаването на формацията на Бареков имаше леки освирквания.

Вероятно афектиран от вчерашното изказване на бившия лидер на ДСБ Иван Костов, който пред bTV заяви, че в дясното политическо простарнство нищо не може да избуи докато има ГЕРБ, Борисов отговори и на него. "Не ГЕРБ уби СДС, Иван Костов уби СДС – със сините коалиции, със създаването на ДСБ и с вчерашното си изказване", каза той. Обърна се обаче към Реформаторския блок като ги посъветва да "осъзнаят", че дясното обединение и ГЕРБ трябва да имат повече депутати на изборите за Европейски парламент.

Реформаторският блок не изпрати свой представител на форума на ГЕРБ. Впечатление направи и отсъствието на представител на германския Християнсоциален съюз, с когото ГЕРБ поддържа топли отношения. Освен председателят на ЕНП Жозеф Дол приветствия поднесоха още бившият еврокомисар по културата, образованието и спорта Ян Фигел от Словакия, Аугустин Диаз де Мера от Испанската народна партия и др.