Казаци написаха писмо до турския султан

Без цензура

16-02-2014, 18:10

Снимка:

wikipedia

Автор:

Александър Димитров

Всичко от Автора

Така би звучала "новината", ако бяхме живели преди векове. Нека си припомним повода за картината от "събитието"

Може би много от вас знаят картината на руския художник Иля Репин "Запорожки казаци пишат писмо на турския султан". Може би много знаят и думите, които са си разменили султанът и казаците. Нека обаче си ги припомним без много коментари и да се насладим на мисълта как се е почувствал "великият" султан, след като е прочел писмото.

Преводът е автентичен и затова не очаквайте от казаците да са благоприлични в думите си.

Султан Мехмед IV към Запорожките казаци:

"Като султан, син на Мохамед; брат на Слънцето и Луната; внук на Бог; владетел на Македония, Вавилон, Йерусалим, Горен и Долен Египет; император на императорите; върховен над върховните; изключителен рицар; непобеден; непоколебим пазител на гробницата на Исус Христос; избран от самия Бог; надеждата и удобството на мюсюлмани; велик пазител на християни -- Командвам Ви, Запоржките казаци, да се предадете без съпротива, и да спрете да ми създавате беди".

Запорожките казаци до турския султан!

"Ти Султане, дявол турски, на проклетия дявол брат и другар, и на самия Луцифер секретар. Какъв по дяволите рицар си ти, като не можеш с гол гъз таралеж да смачкаш? Дяволът сере, а твоята войска яде. Няма да успееш, кучи сине, синовете християнски под себе си да имаш, от твоята войска не се боим, по земя и вода ние с тебе ще се бием, да ти ебем майката.

Вавилонски готвач, Македонски водонос, Ерусалимски пивовар, Александрийски любовник на кози, на Великия и Малкия Египет свинар, Арменска свиня, Подолски злодей, Татарски педераст, Каменецки палач, на целия горен и долен свят шут, а за нашия Бог - глупак, на самата аспида внук, а на нашия хуй - кука. Свинска мутра, конски гъз, месарско псе, непокръстена тиква, да ти ебем мамата.

Ето така ти отговарят запорожките казаци, нищожество! Не си годен дори на християните свинете да пасеш! Датата не знаем, защото календар нямаме, месецът е в небето, годината е в книгата, а денят у нас е като при вас, за което цуни по задника нас!

Подписали : Кошевия атаман Иван Сирко с цялата запорожска войска."