Защитници на животните: Общината трябва да храни бездомните кучета

Броят на кастрираните бездомни кучета във Варна, който се обявява от приюта в с. Каменар, е много по-малък от официално обявения.

Това заяви защитникът на животните от Варна Мария Радулова пред Радио Фокус. Според нея това много лесно може да се провери ако се направи справка със журнала.

„Аз самата съм предлагала да се отиде и да се провери по журнала, както е по закона за реваксинация всяка година и питам дали ще ги намерим”, каза още Мария Радулова. Тя подчерта, че според Закона за защита на животните, бездомните животни се кастрират и се връщат по места. В Закона пише, че те са под грижите на общината, неправителствените организации и отделни лица. Логично е, че под думата „грижи” се разбира и изхранване. Нормално е да не се пише конкретно”, категорична беше Мария Радулова.

Тя допълни още, че от началото на тази година вече няма лица по надзора и че всички кучета, които са върнати от Каменар, са под грижите на общината. „Това означава, че общината трябва да полага грижи – както ги кастрира и връща, така трябва и да ги храни. По този начин ще освободят от задължението мен и такива като мен, които даваме собствени пари, за да храним животните”, каза още Мария Радулова. Тя изрази възмущението си от предложенията на някои народни представители бездомните кучета да се екстрадират в горите, защото били диви и заплашвали хората в населените места.