Петте най-влиятелни пера

Животът

16-02-2014, 08:50

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Добър профил в Туитър е най-сигурният начин за висок рейтинг сред читателите

Сайтът therichest.com подреди петимата най-влиятелни писатели на нашето време. Редакторите на изданието са взели предвид предимно влиянието на петимата автори в социалните мрежи, медиите, продажбите им на книги в електронен вариант, както и екранизациите на романите им. "Това са автори, които са постоянно в диалог със своите читатели. Всеки от тях е избран на базата на тежестта, която имат думите им и извън страниците на произведенията им - в блогове, публични речи, есеистика, социални медии", обясняват системата от therichest. 

1. Вездесъщият Коелю
Според това подреждане Паулу Коелю е пръв с 8,8 млн. последователи в Туитър. Неговата книга "Алхимикът" е абсолютен бестселър с продадени над 40 милиона копия на 71 езика. Бразилецът е много активен в блога си и в Туитър, където редовно коментира съвремието и се справя отлично със съчетаването на философията си с кратката форма на статуса, изисквана от метода на общуване в социалната мрежа. "Животът е като секса - ако искаш да му се насладиш, не бързай", е един от най-популярните му постове, който се препредава със свръхзвукова скорост от потребителите. Именно в мащабния си интернет профил преди време той похвали Елица Тодорова и песента й със Стунджи "Вода" - само с постването на един линк Паулу Коелю увеличи броя на слушателите на нашия дует със стотици хиляди. 

2. Комикът Стивън Фрай
На второ място по популярност е англичанинът Стивън Фрай. Той има над 6,5 милиона последователи в Туитър, а сферите му на влияние преплитат качествата на актьор, режисьор, продуцент и писател. Стивън Фрай натрупа голяма популярност и от майсторските си интервюта с десетки знаменитости - като се започне от Малкълм Гладуел и се стигне до Лейди Гага. Фрай пише поезия, както и серия от автобиографични четива, в които разкрива борбата си с раздвоението на личността, с която е диагностициран от години. А всички фенове на добрата комедия помнят великото му шоу с Хю Лори "A Bit of Fry & Laurie". Най-забавното е, че към Фрай беше изпратено специално писмо от "Бритиш Еъруейс", понеже комикът пусна няколко статуса срещу качеството на обслужването в самолетите. Компанията го помоли учтиво да не уронва престижа й, тъй като иронията на Стивън е нещо весело и остроумно за всички, освен за тези, срещу които е насочена. 

3. Дж. К. Роулинг 
Далеч след Стивън Фрай е сънародничката му Дж. К. Роулинг. Тя се радва на близо 3 милиона последователи в Туитър. Приказката, която бившата учителка изживя след публикуването на "Хари Потър и философския камък", се превърна в модел за сбъдване на мечтите. От самотна майка на прага на самоубийство Роулинг се изстреля в стратосферата по приходи, влияние и световна любов. Съответно и неизбежният престиж на лидер на мнение бързо сполетя писателката. Роулинг остана в орбита и след публикуването на книги за възрастни - "Вакантен пост" и излязлата наскоро на българския пазар "Зовът на Кукувицата" (публикувана под псевдонима Робърт Галбрейт). Интересното е, че Роулинг поддържа страница и своето алтер его - като Галбрейт тя притежава над 10 000 почитатели в Туитър, които растат главоломно с всеки ден. 

4. Рушди обяви почивка 
Салман Рушди е четвърти по влияние в престижната класация с 668 445 последователи. Авторът на "Среднощни деца" получи защитата на британското правителство, след като в Иран бе издадена фетва срещу него заради най-скандалната му книга "Сатанински строфи". Рушди е почетен професор в редица престижни университети. И макар под заплаха, роденият в Индия писател не пропуска да пише в своя Туитър. Съвсем наскоро иранецът обаче обяви, че ще излезе в "социална" почивка. "Имам да довършвам книга. Довиждане до след година поне. Беше забавно дори когато не беше", написа той в мрежата. Не е публикувал статус от месеци, което пък е добра новина - ценителите скоро ще бъдат зарадвани от роман. Салман е вероятно човекът, който е получавал най-много смъртни заплахи през живота си. "В един момент просто свикваш. Хиляди пъти, по хиляди начини. Заплашват ме със смърт толкова много и толкова често, че когато наистина дойде моментът да си отида, няма да изпитам кой знае какви притеснения. Вече от нищо не ме е страх", каза Рушди. 

5. Малкълм Гладуел проби със статии 
Канадският журналист има 196 909 последователи, които натрупа благодарение на мощните си статии във "Вашингтон пост", разпространяващи се от човек на човек в Туитър. Всичките му книги - от първата "Повратна точка" до последната "Давид и Голиат", са абсолютни бестселъри в цял свят. Малкълм се прочу и като лектор на най-различни форуми, а част от лекциите му са включени в излязлата наскоро у нас "Какво видя кучето".