Варна получи румънска подкрепа за Европейска младежка столица

Мисия Варна

14-02-2014, 14:14

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вече имаме подкрепа и от Министерството на младежта и спорта и Националния младежки форум.

Кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2017 г. получи подкрепа от румънския град Клуж Напока, който бе избран да носи престижната титла през 2015 г. Това стана ясно по време на среща между кмета на Варна Иван Портних и Андраш Фаркаш и Адриян Русо, представители на младежки организации от румънския град. Пред гостите бе представена новата концепция за кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица 2017 г., а кметът Иван Портних подписа документите за участие в първия етап на конкурса на Европейския младежки форум.

"Заедно с моите колеги работим много тясно с младежките организации в града, използвам случая да благодаря на младите хора, които активно подкрепят общината в нейните инициативи. Положихме много усилия в каузата да реализираме успешно кандидатурата ни за 2016 г. За съжаление, останахме втори в надпреварата. Това обаче още повече ни мотивира да се борим за приза! Ще направим всичко възможно и вярвам, че този път ще успеем да станем Европейска младежка столица през 2017-та!", коментира кметът Иван Портних. Стана ясно и че Варна вече има подкрепа за каузата от Министерството на младежта и спорта, и от Националния младежки форум.

Европейска столица на младежта е инициатива на Европейския младежки форум, която стартира през 2009 г. Това е титла, която се присъжда на европейски град за период от една година. Основното предимство на титлата е, че тя дава шанс за презентиране и популяризиране на културни и исторически ценности през призмата на младежкия поглед.