С "Танцувай на математика" Варна атакува конкурса "Блумбърг"

Мисия Варна

13-02-2014, 15:56

Снимка:

mayorschallenge.bloomb

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Проектът предлага учене чрез преживяване в приятна среда в непосредствена близост до дома, чрез използването на метода сугестопедия

Община Варна кандидатства за конкурса Mayors Challenge („Предизвикателство за кметове“), организиран от Фондация "Блумбърг филантропс", с проекта "Танцувай на математика. Той е създаден на основата на поректите "Варна – зелен град", на Николай Тодоров,  Младежка група "Аморфа", и "Прилагане на сугестопедията като образователен метод в училищата" - на Фондация “Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева”. Излъчен е след селекция  на постъпилите общо 36 предложения от областите градско развитие и благоустройство, екология и устойчива околна среда, подобряване на общественото здраве, електронни услуги, подобряване на благосъстоянието и природосъобразен живот, култура, образование, туризъм, политика, уточниха от общината.


Организацията, основана от Майкъл Блумбърг – бивш кмет на Ню Йорк, през 2012 г. е  разпределила общо 370 млн. долара за реализация на различни проекти. Тази година най-добрата, смела и лесно приложима идея ще получи финансиране от 5 млн. евро, още 4 града ще получат по 1 млн. евро от фондацията.
 
„Благодаря на всички автори, които представиха своите креативни идеи. Положителната енергия във вашите проекти ни дава увереност, че заедно можем да се справим с най-голямото предизвикателство – превръщането на Варна в едно по-добро място за живеене“, обърна се към участниците кметът на морската столица Иван Портних.
 
“Танцувай на математика” се фокусира върху създаване на възможност за учене чрез преживяване в приятна среда в непосредствена близост до дома, чрез използването на метода сугестопедия. Очакваният ефект е връщане на интереса и радостта от ученето - с повече вдъхновение, увереност и ефективна комуникация.
Проектът предвижда със средствата на градския дизайн да бъдат преустроени различни неизползвани и непривлекателни пространства в петте района на Варна, които да бъдат превърнати в приветливи места за срещи, където хората ще могат да учат езици, история и други дисциплини без стрес, принуда и скука, без значение каква е тяхната възраст, социален статус, местоживеене или степен на образованост. Всеки ще може да научи дори математика, докато танцува, уверяват авторите на идеята. Това ще може да се случва в съответния квартал, в близкия парк, читалище или на площадката пред блока.
„Надяваме се, че този автентичен български метод, създаден от проф. Лозанов, ще бъде нашето средство да променим отношението към познанието, да внесем повече вдъхновение, мотивация и умения за ефективна комуникация в общността, да превърнем съвременния жител на големия град от консуматор на информация в гражданин, който принадлежи към своята общност и приема обучението като приятно предизвикателство“, обясниха авторите на проекта.

Mayors Challenge е конкурс за смели идеи за подобряване на живота в големите градове. Този път инициативата е насочена към Европа, след като м.г. бе реализирана в САЩ. Състезанието има за цел да вдъхнови европейските градове за инициативи, насочени към решаване на конкретни проблеми и повишаване на качеството на живот, идеи, които биха могли да бъдат приложени и в други места.