Бюджетът на Варна приет

Бюджетът на Варна бе приет с 32 гласа "за". Против гласуваха "червените" и ДСБ

Варна вече има приет бюджет за 2014-та. Около час продължи дебатът по най-важният документ за Варна.Като амбициозен и реалистичен бе описан бюджетът от ГЕРБ, в лицето на Тодор Балабанов. "В него реално са планирани приходите и рационалното им разходване. Приходната част,  въпреки приетите решения за намаляване на данъците и таксата за смет, е увеличена с 10 млн. и така общата рамка е от 222 млн. лева. В разходите основни приоритети са образованието, здравеопазването, социалната програма и амбициозната капиталова програма от 35 млн. лева тази година. Да не забравяме и средствата, които Варна може да усвои тази година по евро програми - 290 млн. лв. Така бюджетът надхвърля половин милиард лева", каза Балабанов и прикани съветниците да глсуват решение за приемането му.

Критиките дойдоха от левия сектор. Пламен Начков от БСП обяви, че в бюджета има заложени кухи обеми. "В имуществените данъци, например, данък дарение е скочил на 16,7 млн. и аз не си обяснявам как ще се изпълни тази сума. За сметка на това туристическият данък е намален с 200 000 лева", заяви Начев. Той посочи и още няколко пера, които според него не могат да бъдат събрани според планирането", каза той. Упреци от червените имаше и по средствата предвидени за здравеопазването. 

Бюджетът на Варна бе приет с 32 гласа "за" 8 "против" и 1 "въздържал се", при седем отсъстващи съветника. Против гласуваха единствено БСП и съветникът от ДСБ д-р Ивайло Митковски. "Въздържал се" гласува Марина Карапетян. 

Пълен репортаж от сесията четете ТУК