Енерго Про не пуска общината на свободния пазар заради 400 лева

Община Варна плаща на Енерго Про месечно по 350 хил. лв. за ток

Слад като кметът на Варна Иван Портних публично оповести, че Енерго Про в продължение на 6 месеца не желае да пусне общината на свободния пазар за доставка на ел. енергия, за което възнамерява да съди компанията, от дружеството побързаха да се оправдаят. 

"Енерго Про не е възпрепятствала по какъвто и да е начин процедурата за излизане на Община Варна на свободен пазар. Към момента на разпространените в публичното пространство твърдения на кмета на Варна, г-н Иван Портних, Община Варна не е изпълнила законовите изисквания за закупуване на електроенергия по свободно договорени цени, тъй като е имала непогасено задължение към настоящия си доставчик – Енерго Про Продажби. Това задължение е погасено едва на 11 февруари 2014 г.", съобщиха от електроразпределтителното дружество. 

400 лева е въпросното задължение на общината към Енерго Про, научи Varnautre.bg. Сметката е от общинско звено - второстепенен разпоредител. Макар и на фона на месечните сметки на общината за ток от 350-360 хил. лева, сумата да е смешно малка, именно тя според Енерго Про е станала причина, общината все още да не е пусната на свободния енергиен пазар. 

Сега когато сумата вече била платена, удостоверението за липса на задължение (което е част от необходимата документация за излизане на свободния енергиен пазар) било подписано от Енерго Про и изпратено в центъра за обслужване на клиенти, от където представителите на Община Варна можели да си го получат.