Мерцедесът на Кирил Йорданов ще вози младоженци

Мисия Варна

12-02-2014, 09:27

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През последните месеци в мерцедеса на Кирил Йорданов са се возили сър Боб Скот, консултант на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата и делегацията, инспектирала подготовката за "Тол Шипс"

Луксозният мерцедес, който беше емблема на екскмета на Варна Кирил Йорданов, може да започне да вози младоженци. Идеята е на ръководството на фирма "Обреди", на която най-вероятно лимузината ще бъде предоставена за ползване, съобщава Дарик Варна. В края на миналата година градоначалникът Иван Портних обяви, че обмисля да даде возилото на общинската фирма, която да го отдава под наем при сватби.

"Приятно бях изненадан от идеята на кмета и с удоволствие бих приел мерцедеса. Към момента не предлагаме такъв вид услуга. Практиката във Варна е, че младоженците и техните близки сами си осигуряват автомобилите за сватбата. Смятам обаче, че ако ни предоставят лимузината, интересът към нея ще е много голям. Разиграли сме доста варианти, дори сме съставили план за използване на колата. Очакваме решението на администрацията", коментира пред Дарик шефът на фирма "Обреди" Любчо Любчев.

Зам.-кметът Пейчо Пейчев също потвърди, че има идея мерцедесът с петте единици в регистрационния номер да се ползва за сватби. "Предложението е на кмета, но още не е предвижено. Желанието е да се оптимизират разходите на "Обреди" и да се покачат приходите на общинската фирма", каза той.

Сигурното към момента е, че черният "Мерцедес" S-класа няма да бъде продаван. "Няма процедура за продажбата на лимузината", заяви главният секретар на Община Варна Кристиян Богоев и добави, че луксозното возило от време на време излиза от служебния гараж.

"Всички автомобили в администрацията се ползват по предназначение. Общината не е купувала нови коли и използваме всички наличности", каза Богоев. Той уточни, че през последните месеци в мерцедеса на Кирил Йорданов са се возили сър Боб Скот, консултант на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г., както и делегацията, инспектирала подготовката на града за домакинството на регатата "Тол Шипс".

Попитан дали Иван Портних се е качвал на возилото на предшественика си, общинският секретар отговори: "Кметът гледа на автомобилите като на консуматив, а не като на някаква нужда, която да гъделичка егото му".

Лимузината бе купена през 2007 г. за близо 300 000 лева от местния бюджет. Разходът й е 12 литра на сто на икономичен режим и 15 литра в градски условия. Ако мерцедесът бъде продаден на търг, в местната хазна ще влязат между 4 и 6 пъти по-малко пари, отколкото са били похарчени при покупката. В германски сайтове цената на модела S 500 4matic L от същата година започва от 25 000 и достига до 40 000 евро.