Сесия на Общинския съвет: (ПОДРОБЕН РЕПОРТАЖ ОН ЛАЙН)

Местният парламент гласува днес бюджета на Варна за 2014 година, прехвърлянето на Юнашкия салон от държавата, новите заплати

Много работа имат днес общинските съветници във Варна. В дневния ред на сесията има цели 16 точки, като за най-важната от тях - приемането на бюджета за 2014 година, се очакват сериозни дебати и сблъсък на мнения. Той ще бъде подложен на гласуване едва днес тъй като на януарската сесия местният парламент трябваше да приеме отново решенията си от декември, обжалвани с "процедурни доводи" от областния управител Иван Великов. 

Освен това съветниците трябва да приемат актуализацията на Стратегическия план за дейността на общината от 2013-а до 2015 г. А също и да дадат съгласието си за финансиране на 5 проекта, спечелени по оперативни програми на Европейския съюз. 

Очаква се днес кметът Иван Портних да бъде упълномощен да представи официално кандидатурата на Варна за европейска младежка столица през 2017 г., а също и да преговаря с Министерството на регионалното развитие за прехвърляне на собствеността на Юнашкия салон. 

Отчет за скандалните общи събрания на ВиК ще даде представителя на Община Варна, участвал в тях. 

На гласуване ще бъде подложена и кандидатурата за нов зам.-председател на Общинския съвет, станала възможна след образуването на нова група в местния парламент.

 

Дебат, несъмнено, ще предизвикат и новите заплати на съветниците, които след промяна в Закона за местната власт, приета от БСП и ДПС в края на 2013, могат да бъдат вече до 70% от възнаграждението на председателя и около 1000 лева, вместо досегашните 136 лева на месец. Някои от съветниците вече се обявиха против увеличението, като председателят на групата на ГЕРБ в съвета Тодор Балабанов. 

10:00 Съветниците обсъждат дневния ред на днешното пленарно заседание. Добавена бе нова точка, предложена от Правната комисия: разглеждане на промени в наредбата за рекламнтата дейност. С тях на практика се придава постоянен характер на вече влязлата в сила заповед за кмета за забрана на лепене на афиши, плакати и всякакви обяви по фасади, дървета и огради. 

В зала "Пленарна" единият от секторите е зает от представители на "Градски транспорт". Техен човек поиска точка 15 - тази, в която са предвидени освобождаване и избор на членове на управителни органи на общински търговски дружества, да бъде преместена по-напред в дневния ред - веднага след гласуването на бюджета. Това не беше прието от съветниците и служителите от "Градски транспорт" напуснаха залата.  

Росен Марков от Партията на българските мъже поиска Общинският съвет да гласува процедура, с която Паметникът на българо-съветската дружба и паркът около него да станат общинска собственост. "Там сега само се събират наркомани", обясни той. Заради дипломатическата спогодба с Русия по отношение на Паметника Марков писал на президента и премиера на Русия и дори получил отговор от Дмитрий Медведев: българските власти да съдействат на г-н Марков.

10:30 Питания към кмета текат в залата. Те са предимно от граждани - за кучкарника, за административния контрол, за заплатите на съветниците - от Оществения съвет на протестиращите настояват възнагражденията на съветниците да са между 400 и 500 лева, а не 1000. Сумата те пресметнали на базата на заплатата на кмета и заетостта на съветниците. Подобни настроения има и сред доста от съветниците, научи varna.utre.bg. Очаква се дори една от  големите групи в съвета да гласува срещу това въобще да бъде разглеждано увеличение на заплатите.

От съветниците въпроси имаха само двама от БСП Николай Джагаров - за това какви са европроектите, по които Варна чака тази година 290 млн. лева, и Пламен Начков за състоянието на градинката пред Дома на техниката.  

10:45 Кметът Иван Портних заяви, че за последен път се възползва от правото си  да отговори писмено на питанията, тъй като смята, че основният акцент днес трябва да бъде приемането на най-важния документ на общината - нейният бюджет за 2014 г.  Той уточни, че това можеше да стане още преди месец, ако не трябваше през януари съветниците да прегласуват решенията си от декември, върнати от областния управител със "съмнителни мотиви". Това е бюджет за развитието на Варна, мотивира се той.  За последните 6 месеца съм подписал договори, по които във Варна постъпват 110 милиона лева от еврофондове, каза още Портних и заяви, че в бъдеще да отговаря в пленарна зала на всички въпроси директно.

11:00 Започват дебатите по бюджета за 2014 г. Преди това всяка от политическите сили направи изявления за него.  

 От името на ГЕРБ Тодор Балабанов заяви, че така представеният бюджет е амбициозен и реалистичен, в него реално са планирани приходите и е планирано рационалното им разходване. "Приходната част,  въпреки приетите  решения за намаляване на данъците и таксата за смет, е увеличена с 10 млн. и така общата рамка е от 222 млн. лева. В разходите основни приоритети са образованието, здравеопазването, социалната програма и амбициозната капиталова програма от 35 млн. лева тази година. Да не забравяме и средствата, които Варна може да усвои тази г. по евр програми - 290 млн. Така бюджетът надхвърля половин милиард лева", каза Балабанов и прикани съветниците да глсуват решение за приемането му.

Пламен Начков сподели "няколко мисли по приходната и разходната част на бюджета", както и позицията на БСП по "най-важния документ" на общината. Той направи уговорката, че няма "смисъл да разсъждаваме" по отношение на държавните субсидии и веднага беше упрекнат за това от страна на ГЕРБ, които напомниха, че правителството отхвърли проектите на Община Варна за инфраструктура и сега всички ремонти на булеварди и улици трябва да бъдат заложени в бюджета. "В частта с местните приходи, които са малко над 50%, искаме да изразим безпокойство, че в приходната част има заложени кухи обеми. В имуществените данъци, например, данък дарение е скочил на 16,7 млн. и аз не си обяснявам как ще се изпълни тази сума. За сметка на това туристическият данък е намален с 200 000 лева", заяви Начев.   Той посочи и още няколко пера, които според него не могат да бъдат събрани според планирането.

Изключително не сме доволни от средствата, определени за здравеопазване и от начина, по който се финансират отделните мероприятия. Как може скенерът на онкодиспансера, който е търговско дружество,  да се финансира с  общински средства, а 3-та година забиваме за закупуваме при евентуални приходи от приватизация един скенер за ДКЦ 5. Това е втората година на неглиже отношение към здравните заведения и двете болници в града.  Не приемаме варианта, в който приходната част на бюджета не е защитена от буфери. Ние обмисляме изцяло да се оттеглим от отговорността, в лицето на г-жа Петкова като председател на здравната комисия, за това разпределяне на парите и подобно отношение към здравната ни система", каза още съветникът от БСП и заяви, че групата му няма да подкрепи варианта на бюджета, предложен на днешното заседание. 

Веднага след него думата взе и цитираната д-р Петкова, която не подаде оставка като председател на комисията по здравеопазване, но заяви: "Случващото се в здравеопазването през последните 2 години е рецидив: За 2013 г. 1 млн. беше предназначен за здравните заведения: болниците и ДКЦ-тата. Нито 1 лев, обачем не беше даден, макар и гласувани в бюджет 2013 г., поради липсва на приходи от приватизация От всички 5 млн. за местни дейности около 1 млн. пак са същото направление и тази година. Залаганите нужди на болниците от апаратура от 2010, 2011, 2012, 2013 г. не са изпълнени. Липсата на 60 000 лева за нова апаратура за АГ-болница могат да оставят цяла Североизточна България без неонатологична помощ, тъй като има национални изисквания за микробилогична лаборатория. По същия начин не срещнахме разбираме на комисията за искането на Очна болница за оперативен микроскоп. Благодаря, че въпреки всичко бяха включени повече средства за бюджета за здравеопазване, но рзпределението им става по режисура". 

Добромир Джиков заяви, че четирамата съветници от най-новата група „Граждански експертен център”  ще подкрепят бюджета, защото новата администрация на Общината заслужава шанс, за да реализира идеите си.

Янко Станев се изказа от името на "СДС-ДА". Аз съм оптимист за събираемостта на приходната част на бюджета. И основание за това ми дават тези 103% изпълнение на приходите през 2013 г. Същият процент отчита и НАП-Варна за националните налози, което означава, че варненската икономика малко по малко започва да се съвзема.

12:00 Думата отново взе кметът Иван Портних. Той заяви, че не приема обвиненията за режисирано разпределение на парите за здравеопазване. "Ние даваме 1 млн. за линейния ускорител на Онкодиспансера, но това е съфинансиране, срещу което получаваме и 2 млн. от Европейския съюз за тази все по-необходима техника", даде пример той и призовава здравните заведения към по-добър мениджмънт. Според него, обсъжданите от БСП недостигащи пари за рентген за 60 000 лева или тейника за лаборатория в АГ-то, могат да бъдат компенсирани чрез лизинг.

"Бях провокиран да взема думата отново от изявлението на г-н Пламен Начков за липсата на буфери в приходната част на бюджета. Буферите са неправомерните суми, плащане досега за космически адвокатски хонорари и съдебни такси по загубени дела за една детската градина - над 2 милиона лева от джоба на варненци. Буферите са в пропилените средства по най-различни договори, за които Вие сигурно по-добре и от мен знаете, за палми, например, - над 4 млн. лева. Буферите са в спирането на това разхищение. Буферите са в икономиите от това, че ще излезем на свободния енергиен пазар, от това, че за тази сграда ще започнем да плащаме по тарифите за средно напрежение. Буферите са в тези мерки", заяви кметът и беше аплодиран от съветниците.

13:00 След като целият проекто бюджет бе изчетен, съветниците взеха решение, тй да бъде гласуван анблок. След това започна и дебатът, който обаче приключи бързо. Съветникът Ивайло Бояджиев направи предложение, парите за интегриране на хора с увреждания да бъдат преместени от функция социлани дейности в функция здравеопазване. От дебата стана ясно, че общината плаща минимални работни заплати на 100 социлани асистенти. 20 са с малко по-високи заплати. Възнаграждения получавали и двама социални отговорници. В крайна сметка обаче Бояджиев оттегли предложението си. 

13:10 Бюджетът на Варна бе приет с 32 гласа "за", 8 "против" и 1 "въздържал се", при седем отсъстващи съветници. Против гласуваха БСП и д-р Ивайло Митковски от ДСБ. "Въздържал се" гласува Марина Карапетян. 

"Каквото е било, е било досега. Щом бюджетът вече е приет, макар и без нашите гласове, сега всички трябва да положим максимални усилия, за да работим в разбирателство и доверие, за да не стигнем до оксиморона днешното решение да се окаже една тъжна радост", мъдро заключи след гласуването председателят на групата на БСП Аврам Тодоров.

13:30 Съветниците приеха и останалите точки от "Финанси и бюджет", залегнали в дневния ред. Без дебати минаха и точките по архитектура. Преди почивката градския парламент гласува и кметът Иван Портних да бъде упълномощен да представи официално кандидатурата на Варна за европейска младежка столица през 2017 г. Съветниците ще почиват до 14:15 часа, когато се очаква да се върнат в зала "Пленарна". 

15.00 Почивката на съветниците се проточи близо час и половина и те започнаха работа отново вместо в 14.15 в 14.45. В момента една по една вървят предложенията за решения на комисията по "Собственост и стопанство". Все още не е ясно дали Общинският съвет ще успее днес да стигне до следващите "инфарктни" точки: дебатът за нови заплати на съветниците и свалянето и избора на членове в бордовете на общински фирми.

Христо Атанасов  от "СДС-ДА" направи изказване срещу сливането или по-скоро начина на сливането на двете общински предприятия "Спорт за всички" и "Спортни имоти". Отговаря му зам.-кметът Пейчо Пейчев, който отговаря за общинската икономика. "Когато стане дума за общинската икономика всички сме съгласни, че тя в момента не е в най-доборото си състояние. Стремежът на общинската администрация е да оптимизраме общинските предприятия, да се оптимизират разходите, и нещо повече - с по-малко разходи да се свърши повече работа. В този смисъл са и други реформи - с предприятията за охрана, за ремонти, за организация на движението. Разполагам с прецизни финансово-икономически анализи, които ще убедят всеки в правилността на нашите решения. Целта на сливането, което ви предлагаме днес за гласуване е по-доброто управление, взаимодействие между двете направления - развитие на масовия спорт и подмомагане на високото спортно майсторство. Предстои паспортизация на всички спортни обекти в града, това също ще доведе за по-доброто им управление с по-малко управленски персонал", каза Пейчев. 

Думата взе и Янко Станев: Общинските предприятия съществуват, за да обслужват гражданите на Варна. Затова единственият въпрос е дали единното предприятие ще обслужва по-добре от двете стари заедно. Тези 4 млн., които давахме досега на двете предприятия, ще продължаваме ли да ги даваме, как се изразходват, това са въпросите. Например, ние даваме безвъзмездно басейните на клубовете и субсидираме предприятието, стопанисващи басейните. А клубовете, които ползват безплатно басейните, взимат такси от децата. И какво става на практика - ние даваме нещо безплатно за гражданите, а уреждаме живота на собствениците на клубовете. Ето това трябва да бъде изчистено. Това е въпросът, на който трябва да дадат отговор от новото дружество. Ние няма да даваме повече 4 милиона за спортни имоти. И даже ще настояваме 50% от времето в тях да е с безплатен достъп за гражданите. 


 

15.30 С претенции, че прави изказване като гражданин на Варна, думата взе и Петър Пасев - несменяемият шеф на спортните имоти в града, който беше пенсиониран миналата година след падането на Кирил Йорданов и след  десетилетия работа в Общината, често съпътствана с медийни скандали. "Поздравявам Община Варна за приетия днес бюджет. Това е най-високият бюджет за спорт в страната, проверил съм", каза той под аплодисментите на съветниците. Пасев обяви за правилна идеята за сливане на двете предприятия, които през годините е управлявал както в слят, така и в разделен вид. Той обаче предупреди бъдещото ръководство за проблеми с басейн "Алекси Алексиев" (единият от плувен комплекс "Приморски"). Общината съди изпълнителя за голяма пукнатина в конструкцията на басейна, междувременно там е монтирано временно и специално фолио срещу изтичане на водата. "На този басейн ще се случи нещастие, ако не вземете мерки", предупреди Пасев. Той връчи на председателя на съвета Иван Луков папка с документи, доказващи, според него, че Юнашкият салон е 100% на варненци, на тези, които през 1914 г. са броили 22 000 златни лева за построяването на сградата. Общината от 2000 г. се бори, за да си върне тази сграда, дано вие сега успеете, каза Пасев.

 

Междувременно с 41 гласа "за", без въздържали се и против, Общинският съвет даде съгласието си кметът да изпълни нужните процедури за прехвърляне на Юнашкия салон от активите на "Национална спорта база" на Община Варна.

 

16.00 Общинските съветници удължиха работното си време до 18 часа, за да изчерпат още днес  дневния ред, който след гласуване сутринта набъбна до 21 точки. В момента те са едва на 8-мата от тях, като предстоят предполагащите дебати вдигания на заплатите и смените в бордовете на общинските дружества.


16.10 Съветниците започнаха дебата за новите си възнаграждения, позволени от промените в закона за местната власт, приети от Народното събрание в края на миналата година.

 

Аврам Тодоров обяви, че на ресорната комисия не се е стигнало до консенсус за размера на възнаграждението и какъв процент да е той от заплатата на председателя на съвета. Затова даде думата за предложения на съветниците.

Тодор Мутафов предложи месечно съветниците да получават 70% от заплатата на председателя (1020 лв. бел.ред.)

След него думата взе Пламен Георгиев от група ГЕЦ: "За тези 70%, които бяха предложени и които аз подкрепям, гражданите на Варна ще ни мразят. А за по-малко от тази сума ще ни презират - това ще бъде прието като популизъм, при това не интелигентен, а просташки популизъм. Нормално е за всяка работа да има възнаграждение. Не искам след тази сесия на сайта на Общинския съвет да бъде нанесена важна корекция - местният парламент да бъде разделен не на политически групи, а на безсребрениците и на сребролюбците. Считам, че трудът, който полагате вие като мои колеги, е качествен труд, не, че няма какво да се желае, но знам колко усилия полагате. Ако гражданите не са го разбрали, аз не смятам, че това е мотив да откажем възнагражденията. Нас са ни избрали с гласовете на по 2300 души. Не могат 10  недоволни да ни казват да работим без пари. Тези, които не искат да получават пари, нека веднага след като приемем да получаваме 70% от заплатата на председателя, да отидат и да я дарят. И призовавам да спрат нашите сесии да приличат на изява на художествената самодейност. Не може всеки, който когато си иска да влиза и да излиза, да питат какавото му е дошло на ума. Нека изпълняваме регламента - 30 минути за въпроси, който успял да пита и да получи отговор, успял, който - не, да пита администрацията писмено. Сесията беше обявена за 9 часа, а сега е 16, а ние сме на 10-та точка. Трябва да има ред!"


С 32 гласа "за" и 7 "против" - на съветниците от БСП, беше прието предложението съветниците да получават месечно възнаграждение в размер на 70% от заплатата на председателя.

Съветниците единодушно приеха и глобите за затягане на дисциплината в Общинския съвет. Те ще бъдат наказване с удръжки от 25% (около 250 лева) за отсъствие от сесия, с 10% с (101 лева) за всяко пропуснато заседание на комисия, с 5% (50 лева) за закъснение. 


16.40 Новата група в Общинския съвет "Граждански експертен център" опита да се възползва от правото си да има заместник-председател. Те предложиха това да е Добромир Джиков, но предложението не беше прието, след като съветниците от БСП бяха против, а тези от "СДС-ДА" гласуваха с "въздържал се".


16. 45 Започна дебат за състоянието на "Градски транспорт". Пламен Начков заяви, че загубата на общинското дружество вече била 4 млн. лева. "8, 8" , чуха се гласове откъм недоволните от ръководството си служители на фирмата, които след обед се върбаха в залата. "Г-н Начков, заблуждавате хората, няма такива цифри", контрира председателят на финансовата комисия Тодор Балабанов. Подкрепи го и колегата му Жельо Алексиев - председател на транспортната комисия: още не са ясни резултатите за 2013 г., за да правим изводи за загуба, каза той.


С тези инвестиции, които получи по европроекта, с новите автобуси, на Градски транспорт му е нужна още една година - да влезе и да се утвърди новата транспортна схема в града, за да стане дейността ефективна и печеливша, заяви Янко Станев. Той предложи да бъде обявен публичен конкурс за ръководство на "Градски транспорт" ЕАД.  Целият дебат е заради оставките, които преди месец подадоха двама от членовете на борда: Свилен Камбуров и Георги Казаков. 

Съветникът от БАСТА Марио Шиваров предложи в борда да влезе старият директор Веселин Михайлов. "Е, сега вече ще стане бой", пошегува се Янко Станев. 

Тодор Балабанов от ГЕРБ подкрепи предложението на Янко Станев, като поиска до избирането на новото ръководство двамата подали оставка директори да останат на постовете си. Това работниците пт "Градски транспорт" в залата посрещнаха с недоволни викове.

Владимир Тонев предложи да се приемат оставките и до избора на нови директори дружеството да работи с намален състав на борда. Тодор Балабанов изрази мнение, че това противоречи на закона.

"Алианс за Варна" поискаха 10 минути почивка. 

17.15 Съветниците единодушно решиха да приемат оставките на двамата директори и да обяви конкурс за избор на нови в рамките на 25 дни.