Погват веригите за укрит ДДС

Парите

12-02-2014, 01:04

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От месец-два търговските вериги са на мониторинг по отношение на доставките към тях

Националната агенция за приходите проверява големите търговски вериги заради съмнения, че избягват плащането на ДДС. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов на форума "Правителство - бизнес: Рестарт на икономиката", организиран по инициатива на премиера Пламен Орешарски. Преди Чобанов и самият министър-председател се усъмни, че веригите опитват да заобикалят плащането на данъка, пише "Труд".

"Трудно мога да си отговоря защо глобални вериги купуват вносни стоки през еднолични български търговци. Силно ми намирисва на отклоняване на ДДС. Това е масова практика", каза Орешарски. Коментарът му беше провокиран от въпрос на директора на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев, който се оплака от натиска над веригите от изпълнителната и законодателната власт.

"Не виждам къде е мястото на едноличния търговец в търговията между две мултинационални компании. Ако може да ми отговорите, ще си ревизирам цялото негативно отношение по този компонент", каза премиерът, а думите му бяха посрещнати с ръкопляскане от аудиторията.

"Ако мислите, че под формата на намаляване на административните тежести ще търпим практики на заобикаляне на законодателството, това няма да стане въпреки влиянието на търговските вериги в глобален аспект. Ще бъдем безкомпромисни в това отношение", закани се Орешарски.

"От месец-два търговските вериги са на мониторинг по отношение на доставките към тях", обясниха от НАП. Това, че купуват стоките си не директно от големите производители в чужбина, а чрез еднолични търговци, регистрирани у нас, за данъчните е индикатор за риск.

Възможно е зад едноличния търговец да се крие верига от фирми, завършваща със социално слаб собственик, който не е внесъл ДДС, т. нар. липсващ търговец. "Целта ни е да проверим дали става дума за грешки или за евентуални злоупотреби. Не бива да се презюмира, че всички са измамници", заявиха от данъчната агенция. Оттам уточниха, че наблюдението е върху веригите във всички сектори - храни, техника и т.н.

Вицепремиерът Даниела Бобева също се включи в критиките срещу търговските вериги и попита защо те "никога не публикуват годишните си отчети". "Спазват законите в чужбина, а у нас се противопоставят на каквато и да било регулация", заяви тя.