Избраха кой ще разпределя парите за култура

Мисия Варна

11-02-2014, 17:12

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Решението взеха общинските съветници от комисията по култура, "консултирани" от членовете на Обществения съвет

След дълги дебати, преминаващи в нападки и обиди и продължили цяла седмица, днес най-после беше избран Експертния съвет, който ще решава на кои фестивали и конкурси община Варна ще дава пари.

Решението взеха общинските съветници от комисията по култура, "консултирани" от членовете на Обществения съвет, които имаха най-големи разногласия за това какви да са експертите, разпределящи парите. Спорът възникна в края на миналата седмица заради това, че членовете на Обществения съвет държаха хората в Експертния да са от техните редици. Те обаче не бяха съгласни с искането на администрацията, избраните в Експертния съвет да нямат право да кандидатстват със собствени проекти за финансиране от общината. 

По право в Експертния съвет влязоха председателят на комисията по култура към Общинския съвет Даниел Димова. Единодушно бяха избрани и съветниците Валентина Софрониева (ГЕРБ) и Светлана Такева (БСП).  доц. д-р Веселина Димитрова от Икономическия университет също влезе в състава, като представляваща екипа по кандидатурата на Варна за европейска столижца на културата.За останалите пет места съветниците избираха измежду десет кандидатури. 

При избора на петимата външни експерти съветниците първо приеха, че те трябва да са представители на различните изкуства- един от областта на литературата, по един за театър, музика и изобразително изкуство и един специалист с общ поглед върху различните изкуства. Критикът Ангел Дюлгеров, художникът Николйа Русев и театралният специалист д-р Ина Божидарова бяха избрани в съвета без конкурениця в своите области.

За музиката обаче възникна спор дали по принцип специалистите трябва да са от Варна или трябва да са от други градове, за да са встрани от местните интриги и дрязги. Част от съветниците обаче не се съгласиха с мотива, било обидно за варненските творци да се канят експерти от столицата да ги оценяват.

Така се стигна до гласуване на три кандидатури в направление музика - д-р Георги Харизанов от НУИ "Добри Христов", директорът на  същото училище Христо Дипчиков и русенката Ива Чавдарова - мениджър на фестивала "Мартенски фестивални дни". В крайна сметка надделя кандидатурата на Дипчиков.

Най-оспорвано беше гласуването за петата свободна позиция. За тази позиция от Обществения съвет предложиха журналистката Даниела Стойнова, бившата шефка на културата в общината Пенка Живкова и Весела Кондакова - бивш кадър на Министерството на културата. 

Отхвърлена бе кандидатурата на Весела Христова- Радоева, предложена от галеристката Петра Димитрова от екипа, работещ по кандидатурата на Варна за европейска столица. Съветничката Марица Гърдева заяви, че граждани извън Обществения съвет не могат да дават предложения и Радоева отпадна от гласуването.

След равен брой гласове за трите останали кандидатури се наложи поименно гласуване и нужните гласове събра Пенка Живкова.