Областният все пак излъга за "Теменужка"

Мисия Варна

11-02-2014, 11:38

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кой изтърва имота на ул. "Шейново"?

Запорираха сметките на общината за 2 милиона дълг

Община Варна, в лицето на правната дирекция, оглавявана тогава от Великов не е протестирала сумите за адвокатски хонорари

Община Варна не е обжалва адвокатските хонорари по делото за наемите, които дължи за 2008 г. на собствениците на сградата на ул. "Шейново" 12, където се помещава детска градина "Теменужка". Спорът се разрази след като преди седмица кметът Иван Портних изказа възмущението си от факта, че община Варна безропотно е платила 1,02 млн. лв. за наем през 2008 г., като близо 700 хил от тази сума са лихви, такси и хонорари за адвокатите. Два дни по-късно областният управител Иван Великов сам разпозна себе си в атакуваната от Портних бивша общинска администрация. Великов заяви, че дирекцията по правни въпроси, на която бе шеф от 2008 до 2013 година е обжалвала въпросните космически хонорари. Това обаче не е вярно, става ясно от писмо на частния съдия изпълнител по делото -  Миглена Желязкова, която отрича община Варна да е протестирала сумите, преди щедро да ги плати на собственика.

В писмо до медиите областният контраатакува с обвинение, че за 6 месеца в кметския кабинет Портних не е направил нищо за решаване на проблема. Междувременно сметките на общината бяха запорирани заради друг дълг към същия собственик от 960 хил. лева наеми за 2009, 2010, 2011 година. С адвокатските хонорари другите съдебни разходи сумата, която общината трябва да плати е близо 2 млн. лв.

"С тези общо 3 млн. лева, които "дължим" на собственика на "Шейново"12, където е настанена ЦДГ "Теменужка" можеше да бъде построена нова детска градина, при това за шест групи и с басейн", избухна кметът Иван Портних още миналия вторник. Днес той обяви, че вече има подписан договор за наем с фирмата (именно заради липсата на такъв през последните 5 години се е стигало до съдебните дела). Договорът е в сила от 1 януари 2014, но анекс уточнява, че договорените условия са валидни и за задълженията на общината през 2013 г. Според клаузите наема за сградата е намален със 100 хил. лв. на година и вече ще е малко над 200 хил. лв.

С 200 хил. е намалена и претенцията за адвокатските хонорари, които по второто дело бяха за 517 хил. лв. Освен това всички ремонти в "Теменужка", направени през миналата и тази година ще са за сметка на наемодателя.