По-скъпи цветя за празника на влюбените заради блокадата на тировете

Новините

11-02-2014, 10:52

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Вече сме изпратили 20 милиона стръка, но 5 милиона са блокирани на границата

Цветята, които ще се предлагат по пазарите за 14 февруари ще бъдат с по-висока цена поради още една причина. Предлагането тази година ще бъде по-слабо. Милиони цветя, предназначени за европейските пазари, са блокирани на границата между България и Турция и в складове в южната ни съседка заради "войната" между превозвачите от двете държави, информира Би Би Си.

Китките трябвало да бъдат доставени в 40 европейски държави за празника на влюбените Свети Валентин, но сега вехнат заради проблемите с транспортните разрешителни и блокадата на българо-турската граница.

Въпреки уверенията на браншови организации в неделя, че блокада няма да се прави вчера сутринта ГКПП Капитан Андреево бе затворен за тирове от около 50 представители на малки превозвачески фирми от България. По-късно същото се случи и на Лесово. Така границата с Турция се оказа затапена.

“Бяхме планирали доставката на около 35 милиона стръка цветя от Турция за Европа за Свети Валентин. Вече сме изпратили 20 милиона, но 5 милиона са блокирани на границата. Останалите са наводнили складовете в Южна Турция”, каза пред Би Би Си Осман Багдатлиоглу от турската асоциация на износителите.

Междувременно българските превозвачите настояха правителството до 2-3 дни да реши проблема с транспортните разрешителни. В противен случай ще има протест и в София, заяви Георги Петърнейчев, председател на Управителния съвет на АЕБТРИ. Според него загубите на превозвачите заради проблемите с Турция са огромни - много от фирмите в бранша имат задължения към банки и вече 12 дни не работят.

От АЕБТРИ обявиха още, че насрочената чак за 21 февруари българо-турска среща по проблема е твърде далеч във времето. Вчера превозвачи се срещнаха с вицепремиера Даниела Бобева. Тя ни подкрепи и заяви, че ще започнае турската страна с исканията на превозвачите и до 24 часа ще очаква отговор за спешна среща и решаване на проблемите, каза Петърнейчев.