Общинският съвет обжалва решението за референдума

Мисия Варна

11-02-2014, 01:00

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Преди 20 дни съдът поиска подписката да бъде обсъдена преди да е проверена от ГРАО

Варненският общински съвет е обжалвал пред Върховния административен съд решението, според което на сесията в сряда трябваше да разгледа подписката за референдум за Морската градина, научи Varnautre.bg.

На 21 януари Варненският административен съд задължи председателя на съвета Иван Луков да уведоми местния парламент за подписката на Инициативен комитет за произвеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на Варна. В срок от 3 дни след получаване на решението на съда той трябва да определи водеща комисия за обсъждане на подписката и да насрочи заседание на общинския съвет в срок до един месец.
Подписката беше предадена на общинския съвет на 29.04.2013 г. След това, на 30 април 2013 г., тя е изпратена на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” при МРРБ. Проверката на подписката е приключила с протокол от 07.06.2013 г., съгласно който са били проверени 32 367 записа, от които 14 854 коректни и 17 513 некоректни.

С писмо от 18.06.2013 г. председателят на Общинския съвет във Варна е изпратил на инициативния комитет копие от протокола на ТЗ "ГРАО" и е дал едномесечен срок за отстраняване на констатираните нередности.

Всички тези факти съдът приема за установени "от фактическа и правна страна", се казва в решението. Според магистратите обаче "инициативният комитет не е отстранил никакви нередности, тъй като нито в писмото на председателя на Общинския съвет, нито в протокола на ТЗ „ГРАО” нередностите са били конкретизирани, било по номер в подписката, име на лицето и т.н. Нередностите не са били конкретизирани и след като инициативният комитет е поискал от председателя на Общински съвет да ги посочи".

Според съда обаче тогавашният председател на съвет Николай Апостолов е трябвало или да прекрати процедурата по внасяне на предложение за провеждане на референдум, или да уведоми общинските съветници за постъпилата подписка, да определи водеща комисия за нейното обсъждане и да насрочил заседание на общинския съвет. Тези действия той е трябвало да предприеме едновременно с началото на проверката на подписите, а не след приключването й.

Жалбата на Общинския съвет срещу решението на Варненския административен съд е подадена в понеделник. Все още не е ясно какви са посочените в нея възражения на общинските юристи.

Припомняме, че референдумът беше планиран от Инициативния комитет с два въпроса: "Да достига ли паркът "Морска градина" до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг”? и "Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?" Той не касае широко дискутираният в момента въпрос "за или против движението на коли в парка".

По закон, ако събраните подписи са над 1/20 от броя на избирателите на последните избори, Общинският съвет е задължен да обсъди публично предложението и да излезе с решение. Ако те обаче надвишават 1/10 от избирателите, Общинският съвет е задължен направо да вземе решение за провеждане на местен референдум. Ако се стигне до референдум, неговата валидност ще бъде зачетена при участие на над 50% от избирателите на последните избори.

Заради датата, на която Инициативният комитет е получил протокола на "ГРАО" - 18.06.2013 г., съдът е поискал от Общинския съвет данни за броя на избирателите на последните два вота във Варна. Според избирателните списъци за вота за народни представители на 12 май 2013 г. избирателите в Община Варна са били 302 925 души, а за частичен избор на кмет на 30.06.2013 г. - 290 591 души.