Лондон блокира кредитите на 7400 чуждестранни студенти

Парите

11-02-2014, 06:57

Снимка:

в. Сега

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Великобритания спря заради измами изпит по английски език

Британското правителство е спряло студентските кредити на повече от 7400 учащи се на Острова чужденци, като сред тях има българи и румънци, твърди шотландският студентски в. "Джърнъл", цитиран от агенциите. Британският държавен министър за университетите и науката Дейвид Уилетс потвърди, че са били спрени заемите и субсидиите за 7448 студенти, след като правителството обяви тази мярка в края на м.г.

Лондон взе това решение заради подозрителен скок на броя на записалите се в университети на Острова българи и румънци. Държавната британската Компания за студентски заеми (КСЗ) замрази средствата за 7448 студенти във Великобритания, кандидатстващи за финансиране. КСЗ е уведомила всички тях за това решение и е поискала допълнителна информация в подкрепа на уверенията им, че пребивават в страната поне от 3 години. Младежите, уличени в измама, ще получат доживотна забрана да кандидатстват за държавно финансиране за образованието си.

Междувременно британското Министерство на вътрешните работи спря провеждането на тестове по английски език за издаване на разрешителни за престой на чужди студенти от страни извън ЕС, след като разследване на предаването "Панорама" на Би Би Си установи сериозни измами, извършвани от една от фирмите, провеждащи изпита. Уличената в измами фирма "Инглиш тестинг сървиз" е една от най-големите в бранша, посочва Би Би Си. Студент от страна извън ЕС, работещ под прикритие за "Панорама", иска да положи изпита, без да знае добре английски. От фирмата го уверили, че може да се вземе теста, дори и ако не знае езика.

Вземането на изпита с измама струва 500 британски лири, което е три пъти повече от таксата за самия изпит. На теста се явява друг човек, който взема изпита вместо него. Друг студент под прикритие се явява и на втори тест, като този път организаторите предварително предоставили правилните отговори. Така кандидатите вземали за 7 минути изпит, който реално бил 2 часа. Вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей определи данните от разследването като "доста шокиращи".

СТАТИСТИКА
2.3 млн. граждани на държави от ЕС живеят във Великобритания, като в това число влизат поляците и граждани на деветте страни, влезли в ЕС през 2004 г., сочат официални данни за 2010 г., предоставени от правителството на запитване на британски депутат, предаде електронното издание "ИЮ Обзървър". Над 2.2 млн. британци пък живеят в държави от ЕС, като най-много от тях са се заселили в Испания.