Вече махат старите плочки на центъра

Ремонтът на пешеходната зона започна откъм Дупката

Пешеходната част на бул. "Княз Борис I" е преградена пред Дупката, видя репортер на varna.utre.bg. Работници махат старите мраморни плочи, поставяни тук преди повече от 40 г., а за пешеходците е оставена тясна алея откъм магазините. 

До началото на активния туристически сезон трябва да бъдат подменени плочките от площад "България" до сградата на Филиала на Драматичния театър "Стоян Бъчваров". През есента ремонтът ще продължи до хотел "Черно море". Общата стойност на проекта, спечелен по Оперативна програма "Регионално развитие", е 5,5 млн. лева.

Едновременно с махането на настилката трябва да започне и подмяна на подземната инфраструктура на Енерго-про и Виваком. ВиК приключи с ремонта още през ноември.

Общо на пешеходната част от бул. "Княз Борис I" и на скандално известния със счупените си плочки площад "Независмост" ще бъдат положени 30 000 кв. м гранитни и клинкерни настилки. Размерите на гранитните павета, поръчани за Варна в Китай (откъдето идват всички доставки от гранит за Европа), са 10 см. ширина, 20 - дължина. Те ще са дебели 5,2 см и ще са в 3 цвята за оформяне на различни фигури.
Клинкерът - твърда глина, изпечена на 1300 градуса, от която се правят масово настилките в Северозападна Европа, е внос от Испания. Той ще е със същите размери и дебелина и ще отговаря на множество изисквания за здравина (на удар и химическо въздействие) и защита против хлъзгане, заложени в проекта (виж по-долу*).

Проектът включва още оформяне на подземна художествена галерия в откритото от проектантите помещение от над 300 кв. м. под площад "Независмост". Там сега се намират помпените инсталации и контролното табло на шадравана. След ремонта ще бъде сменена не само визията на водната атракция, но и цялата апаратура, която, заради новите технологии, вече ще заема много по-малко място.

Предвидени са още цялостна смяна на уличните лампи, озеленяване на зони за отдих, обособяване на шест площада, изграждане на два нови фонтана и ремонт на този пред Съдебната палата. В Градската градина зад Операта ще бъде изградена огромна детска площадка - поне 4 пъти по-голяма от най-често срещаните по кварталите.

Започваме с пешеходната зона, но обновяването на центъра ще включва също премахване на висящите кабели и множеството безраборно и без разрешение поставяни реклами, ремонт на ронещите се фасади на старите варненски къщи, каза при подписването на договора по проекта кметът на Варна Иван Портних. Екипът му търсел подходящ законов начин да бъдат "стегнати" и частните сгради по Главната. Силно намален ще бъде и броят на бараките в центъра, а тези, които останат, ще бъдат с еднакъв дизайн.

Проектът, финансиран с евросредства, не включва Дупката, която е собственост на пловдвиския бизнесмен и лидер на БСП под тепетата Георги Гергов. Предишното правителство преговаряше с него срамният за Варна терен да бъде предоставен на Общината и там да бъде разположен археологически музей под открито небе. Сега Гергов промени нагласите си за преговори с кабинета и местната власт и е съгласен единствено на сделка срещу непосилна 8-цифрена сума.

Община Варна кандидатства с проект за разширяване на пешеходната зона пред правителствения фонд за стимулиране на общините, който беше разпределен в края на седмицата.
Той включваше подмяна на настилките и по ларгото от Фестивалния комплекс до градинката "Севстопол", както и продължение на пешеходния ринг по ул. "Преслав", а след по "Сан Стефано" до Римските терми. Правителството не подкрепи идеята, за която ще се търсят евросредства.

Амбицията на общинската администрация е едновременно с края на ремонтните работи по пешеходния ринг да приключи и сагата със собствеността и реставрацията на Юнашкия салон. Предстои държавата да предостави символичната за Варна сграда на общината, а тя да започне ремонт, финансиран по програма Jessica.

* Ето и изикванията за настилките по проект:
Клинкерно паве размер 200/100/52 мм, с фаска и дистанционер, произведено в Европейски съюз.; Да отговаря на следните, най-високи характеристики, съгласно EN 1344, доказани в лабораторни условия: ; Натоварване - средна стойност min.145 N/mm и по- висока, категория T4 съгласно ЕN 1344. ; Отклонения в размерите - в дължина до 1мм, в ширина до 2 мм, във височина до 1 мм, категория R1 съгласно ЕN 1344.; Износване на повърхостния слой- средна стойност 220 мм3 и по-ниска , категория А3 съгласно ЕN 1344. ; Устойчивост на хлъзгане- категория U3 съгласно ЕN 1344. ; Устойчивост на замръзване и размразяване, категория FP 100, съгласно ЕN 1344; Водопоглъщане – средна стойност 2% и по- ниска , съгласно ЕN 1344.; Киселинноустойчивост- категория C, съгласно ЕN 1344.; Състав - глина изпечена при мин. 1200 ?C. ; Награпена повърхност, не позволяваща хлъзгане. ; Цвят – пъстър: червено, жълто, оранжево, кафяво, сиво, лилаво
Настилка 2:
Гранитно паве с размер 200/100/52 мм, ; рязани, със гладки странични ръбове, за да са идентични с размера на клинкерните павета, с които правят комбинация. ; Повърхността е термо-лющена, награпена, не позволяваща хлъзгане.