Екооценката на "Южен поток" - одобрена

Мисия Варна

10-02-2014, 10:14

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Министърът на околната среда и водите одобри доклада за ОВОС след решение на Висшия експертен екологичен съвет

Одобрена е българската оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на морския газопровод "Южен поток". Българското министерство на околната среда и водите публикува одобрението на инвестиционното предложение за морския газопровода "Южен поток". Това се случва след положителното решение на Висшия експертен екологичен съвет по доклада за въздействие върху околната среда (Доклад за ОВОС) за морския газопровод в България, взето на 24 януари 2014 г.

Докладът по ОВОС заключава, че проектът няма да засегнe значително околната среда. Той съдържа заключенията от проучванията на околната среда, културното наследство и социално-икономическата среда при строителството и експлоатацията на българския участък на морския газопровод "Южен поток", извършени от екип от български и чуждестранни експерти. Докладът описва потенциалното въздействие на проекта и съдържа над 200 мерки за защита, които "Южен поток транспорт" ще предприеме, за да гарантира, че проектът няма да оказва никакво значително въздействие.

След като министърът на околната среда и водите одобри доклада за ОВОС, "Южен поток транспорт" ще предприеме следващите стъпки с цел да получи навреме всички необходими разрешителни за строителство, за да започне то в средата на 2014 г.

Тръбата през Черно море е подводната част от газопреносната система "Южен поток". Морският участък на газопровода ще е с дължина 931 км и започва от руския черноморски бряг в района на Анапа, пресича турската изключителна икономическа зона в Черно море и достига българския бряг близо до Варна.

Българският участък от проекта ще бъде приблизително 236 километра. Той започва от границата между турската и българската изключителни икономически зони в Черно море и достига до сушата на българския бряг.