Легендата за Херкулес

Архив Варна

10-02-2014, 09:57

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Оригинално заглавие: The Legend of Hercules
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: приключенски, екшън
САЩ, 2014, 99’
Режисьор: Рени Харлин
Участват: Келън Лъц, Джая Уайс, Лиам Гариган, Лиам Макинтайър, Кенет Кренъм, Люк Нюбери, Джонатан Шаек, Раде Шербеджия, Роксан Макки, Скот Адкинс

Древногръците митове и легенди неведнъж са попадали в полезрението на холивудските сценаристи и макар че в повечето случаи резултатът не е особено радващ, героите с труднопроизносими имена продължават да шестват из екраните за радост на жадната за зрелища публика.

А зрелища в Легендата за Херкулес има, дори повече от необходимото. Филмът (в голямата си част е заснет в България) изобилства от компютърно генерирани ефекти и образи – дотолкова, че присъствието им дори натежава. Това, от друга страна, е добре дошло за феновете на 3D киното, които, подозираме, няма да останат разочеровани. Както повечето мащабни продукции, и тази разчита повече на пищните гледки, отколкото на добре разказаната история.

В сценария митът за подвизите на Херкулес е преработен в лесносмилаема притча, започнала в древни времена със зачеването на едно дете–полубог, предопределено да се бори с тираните и да защитава мира. В продължение на 20 години той тъне в неведение за своята велика съдба, копнеейки единствено за любовта на красивата критска принцеса Хебе, която за зла участ вече е обещана на собствения му брат. След неуспешен опит да избягат, Хебе и Херкулес са разделени насила. Младежът е изпратен в Египет, където по-късно разбира, че е продаден в робство. Стъпвайки на гладиаторската арена, той открива, че е надарен със свръхчовешка сила, а когато най-сетне осъзнава божествената си същност, се заклева да се върне в родината, за да отмъсти на враговете си и да изпълни предначертаното.