Американска схема

Архив Варна

10-02-2014, 09:06

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Оригинално заглавие: American Hustle
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, криминален
САЩ, 2013, 138'
Режисьор: Дейвид О. Ръсел
Участват: Крисчън Бейл, Брадли Купър, Дженифър Лорънс, Луис С. К., Шей Уигам, Ейми Адамс, Джеръми Ренър

Само преди няколко дни кримката Американска схема отнесе три Златни глобуса, а заслужаваше да вземе поне още един. Предвещаваме, че този филм ще получава още доста призове през годината. Имаме добър отговор на въпроса защо.

Сблъсък
Американска схема се появява точно навреме, за да влезе в директен сблъсък с великолепния Вълкът от Уолстрийт на Скорсезе. Трудно ни е да изберем фаворит от двата филма, но едно е ясно – те имат много общи черти. Базирани са на истински събития (и в двата случая – парични измами в особено големи размери), имат един голям играч в центъра на иначе страхотния актьорски състав (Ди Каприо във Вълкът и Крисчън Бейл в Американска схема), а стиловата насока върви леко, някъде между комедията, криминалния трилър и класическата драма. Също така – диалогът и в двете продукции е епичен, епохален, силно театрален и запомнящ се.

Бейл!
Въпреки ужасния риск да не обърнем нужното внимание на силното представяне на Брадли Купър (тук – супер увуреният и едновременно с това – глуповато уплашен от живота ФБР агент Ричард Ди Масо), Ейми Адамс (като Сидни Просе, която освен красота има и много лица) и Джеръми Ренър (като добродетелния кмет Крамин Полито), държим да подчертаем с двойна червена линия участието на Крисчън Бейл. Дори и само с характерния си говорен дефект, той би могъл да извади един цял филм от блатото на посредствеността, а в случая е просто брилянтния завършек на един отличен проект. Напълнял и доволно отпуснат (наясно сте колко често е способен да сменя физическия си вид Бейл), със зловеща прическа и огромни очила, тук любимият ни актьор е професионалният тарикат Ървин Розенберг, който сякаш е намерил всичко – има си досадна жена и хубаво дете, отлична любовница и страхотна схема за измами, които му дoкaрват добри пари. Всичко отива по дяволите, когато ФБР го хващат за гърлото и го принуждават да организира нова, но този път – огромна схема, по техните правила. В нея Ървин трябва да забърка възможно най-много обществени личности и сенатори, за да може накрая самия той да спаси кожата. В един момент милият Розенберг не знае накъде да поеме – към проблемите на психопатичната му съпруга, леко наглата му любовница или досадния агент от ФБР, който все иска нещо.

Режисьорът, режисьорът!
Дейвид Ръсел е от онези режисьори, които обичат силните проекти. Прави филми още от 80-те, но май се заема само с неща, които наистина харесва, а в крайна сметка – получава страхотни отзиви и награди за всеки от тях. Негови са Боецът (пак с Бейл), Трима крале и великолепния Наръчник на оптимиста (там пък видяхме Брадли Купър).