Инжекции с витамин С помагат срещу рак

Новините

10-02-2014, 06:02

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Необходими са още множество проучвания, за да е сигурно, че венозното третиране с витамин С е напълно безвредно.

Ударни дози витамин С, вкарани с инжекция в организма, подпомагат ефективно химиотерапията срещу някои видове рак, особено на яйчниците, предаде Би Би Си, като цитира американско изследване.
Според учените от университета в Канзас твърдението им е доказано от лабораторни изследвания с мишки.
За ефекта от прилагането на витамин С при рак се знае още от 70-те години на миналия век, когато химикът Лайнъс Полинг установява мощта му при наличието на тумор. Това обаче става само когато той е вкаран интравенозно.

Известно е, че витамин С, взет през устата, бързо се абсорбира и изхвърля от организма.
Клиничните проучвания обаче не преживяват бум, защото фармацевтичните компании не се интересуват от тях. Причината е, че производството на витамини не може да се патентова. Все пак онколозите не се отказват и продължават проучванията.
Затова в Канзас започват да експериментират в лабораторни условия със засегнати от рак на яйчниците човешки клетки, мишки и пациентки с напреднал стадий на рак на яйчниците. Така специалистите откриват, че раковите клетки се поддават на лечението с витамин С, като при това здравите клетки не се засягат. А точно това е най-големият проблем при химиотерапията.

Освен това при мишките бил забавен растежът на туморите, а пациентките с напреднал стадий на заболяването съобщавали за по-малко странични ефекти от химиотерапията.
Въпреки това имало малък брой пациентки, които имали оплаквания от големите дози витамин С. Затова учените смятат, че са необходими още множество проучвания, за да е сигурно, че венозното третиране с витамин С е напълно безвредно.