Започват засилени проверки на товарни автомобили и автобуси

Животът

09-02-2014, 15:02

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Ще бъдат осъществявани и проверки за нерегламентиран превоз на пътници

От утре до 16 февруари в цяла България, както и на територията на всички държави-членки на TISPOL /Европейската мрежа на “Пътна полиция”/, стартират засилени проверки на товарните автомобили и автобусите. Операцията за контрол е заложена в плана за проверки през настоящата година поради факта, че при инцидент с участието на този вид превозни средства последиците и броят на убитите и ранените е значително по-голям в сравнение с другите тежки пътно-транспортни произшествия. Анализите сочат, че основните причини за възникването на инцидентите са неспазване на времето за почивка от водачите, превишения на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварване на автомобилите.

Проверките се осъществяват съвместно със служители на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
По време на операцията по метода „"широкообхватен контрол" ще се проверява за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност", както и заплатена ли е необходимата винетна такса за ползване за определен срок на пътищата от републиканската пътна мрежа. Ще бъдат осъществявани и проверки за нерегламентиран превоз на пътници.