Новите правила за заемите ще ги оскъпят

Парите

08-02-2014, 08:51

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Проблем ще е начинът на формиране на лихвата

Жилищните кредити ще поскъпнат, ако бъдат въведени накуп законовите промени, внесени от депутати от БСП и ДПС. Това става ясно от становище на БНБ по предложените текстове в Закона за потребителския кредит.

Основният проблем в текстовете според банкерите, който се коментира и от централната банка, е начинът на определяне на лихвата по заема.
Депутатите предлагат тя да се формира от променлив пазарен индекс, като например EURIBOR, SOFIBOR или средната лихва по депозитите плюс фиксирана надбавка. Според БНБ обаче трябва да се прецени дали изобщо е необходимо в закона да се определя как се формира променливата част от лихвата.Ако това все пак стане, трябва да се запише, че когато банката ползва комбинация от индекси, лихвата се определя чрез формула.

Според банкери проблемът на пазарните индекси е, че не отразяват цената на финансиране на родните трезори и не са подходящи в ситуация на валутен борд. Тезата им бе потвърдена вчера от финансиста Бисер Манолов от “Движение България на гражданите”, според когото през следващите години индексите неизбежно ще се покачват и е възможно 3-месечният EURIBOR, който сега е 0,29%, да се вдигне до 3%. Така жилищните заеми могат значително да поскъпнат.

Според БНБ лихвите по заемите могат да се вдигнат и ако банките бъдат задължени да предлагат продукти, при които ипотекираният имот е достатъчен да покрие дълга при евентуална разпродажба. “За тези кредити ще се прилагат различни условия - по-висок размер на обезпечението, по-висок размер на лихвата или по-голям дял на финансово самоучастие”, изтъкват от централната банка. Оттам дори подозират опасност от злоупотреби - хора с практически непродаваеми имоти нарочно да теглят кредити и така да прехвърлят проблема си на банките.

От БНБ считат още, че отпадането на редица такси, както предлагат депутатите, също ще оскъпи кредита, защото те вече ще се калкулират в цената му. Според Бисер Манолов например таксата за управление директно ще влезе в лихвата.