81 деца "минаха" през местната комисия в "Одесос"

Животът

07-02-2014, 15:40

Снимка:

снимката е илюстративна

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

В МКБППМН са консултирани 108 семейства, стотици деца и учители

С 81 деца са работили през м.г. хората от Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни  и непълнолетни/ МКБППМН/ в район „Одесос”,съобщиха откомисията. Три училища от района са поискали съдействие за работа с проблемни класове. От комисията са провели с тях беседи в часовете на класа,  като са се включили 208 участници-учители, ученици и педагогически съветници.

 

Специалистите от комисията залагат изключително на превантивната дейност по отношение на асоциалната дейност на малолетните и непълнолетните. За целта в 5 училища отново в часовете на класа са проведени интерактивни беседи и са разгледани конкретни случаи. В беседите са взели участие 620 ученици, 25 учители, педагогически съветници, членове на МКБППМН и обществени възпитатели.

 

108 деца и семействата им са били консултирани по различни поводи чрез комисията.

След среща, инициирана от комисията, с представители на образователния инспекторат в училище се е върнал един отпаднал ученик. Той е положил успешно приравнителни изпити и вече посещава занятия редовно. В процес на разрешаване са още 5 подобни случая.

 

В доклада си за работата през м.г. МКБППМН отчита, че на 4 деца са разглеждани повече от едно възпитателни дела, като причините са основно липса на семейна среда, специфичен начин на живот в институция, съвместния живот на деца с асоциално поведение.

 

Към комисията на район „Одесос” от м. септември 2006-а г. работи консултативен кабинет, в който консултации се извършват от психолози, педагози, социолог, назначени като обществени възпитатели. Те се срещат с децата, поставени под възпитателен надзор, и родителите им, както и с други, поискали доброволно консултации. Осществени са 112 консултации с 12 деца, както и беседи с родителите им. Резултатът е положителен и мерките са показали своята ефективност, защото само в 2 от общо 12-те случая след консултативна работа е извършена нова противообществена проява.

 

69 деца и 49 родители са били насочени през м.г. към Консултативния кабинет по социална превенция, сочи още доклада на комисията. 30 деца пък са поискали доброволно консултации в ККСП.

 

За работата на комисията говори сам по себе и фактът, че от общо 51 деца, поставени под надзор на обществени възпитатели, 43 не са извършили до момента противообществени прояви или престъпления.