Спорт и здраве за децата във Варна с Юначе

Спорт

07-02-2014, 11:30

Снимка:

Личен АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Детски спортен клуб Юначе бе един от участниците в конкурса Предизвикателството на Блумбърг към кметовете по света в който се включи и Община Варна. Въпреки, че идеята за безплатни спортни занимания за всяко дете във Варна не спечели одобрението на местната комисия, организаторите на Юначе са решени да реализират проекта именно във Варна. Първото занимание с деца между 3 и 5 годишна възраст ще се проведе в неделя, 9 февруари от 10 часа във Фулмакс Център - бул. Христо Ботев 18Б.

Тренировката ще бъде безплатна и в нея ще се включат първите 10 деца, които бъдат регистрирани от родителите си в сайта на клуба www.yunache.com. Заниманието ще продължи около 45 минути. Организаторите канят всички деца между 3 и 9 години да се присъединят към клуба. Първите безплатни тренировки за другите възрастови групи 6-7 и 8-9 години ще се организират също в рамките на този месец.

Проектът е колкото спортен, толкова и здравен, обяснява д-р Росен Димитров - здравен консултант на Юначе. Според него клубът ще работи основно за така наречената Здравна промоция (здраве за здравите), което е едно от най-бързо развиващите се направления в дейността на Световната здравна организация. Целта е децата и техните семейства да възприемат като част от ежедневието си физическата активност и правилното хранене, за да избегнат профилактиката и лечението на множество заболявания.

Имаме грандиозната мечта всички деца във Варна да спортуват редовно, да се хранят умно и да растат здрави, уверени и креативни млади хора добави Денислав Георгиев, мениджър на проекта. Мечтата е грандиозна, защото искаме това да се случи безплатно за децата. И от първия ден на нашето създаване търсим начини за това. Общуваме с бизнеса, опитахме с общината, сега очакваме отварянето на европейските програми за новия период. Вярваме, че до края на годината ще имаме първите напълно безплатни групи трениращи деца. Разбира се имаме план да постигнем това и в много други градове след Варна.

Статистиката свързана с наднорменото тегло, затлъстяването, заседналия начин на живот и неправилното хранене в България е достатъчно стряскаща. Още по-стряскащи са изследванията, според които поколението на днешните десетгодишни деца ще бъде първото в човешката история, което ще има по-кратка продължителност на живота от своите родители. Моментът, в който децата рязко спират да играят и спортуват е точно в прехода между детската градина и училището. За това сме се насочили към децата между 3 и 9 години - искаме да помогнем да направят този преход без да губят връзката със спорта и активния начин на живот. Да си създадат отношение към тренировките и след това да направят информиран избор към кой точно спорт да се насочат, разказват от Юначе.