До 20 000 лв. глоба заплашва медиите за уронване на престижа на кандидат-депутат

Новините

07-02-2014, 05:52

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Предложението на ГЕРБ бе подкрепено от всички депутати в комисията

С впечатляващо единодушие депутатите от временната комисия за Изборния кодекс приеха забрана за публикуването на материали в медиите, които накърняват правата и доброто име на кандидатите по време на предизборната кампания. Въпреки че предложението дойде от ГЕРБ, то бе подкрепено от всички ПГ. Бившите управляващи предлагат нарушителите да се наказват с имуществена санкция между 5000 и 10 000 лв. При рецидив санкцията скача до 20 000 лв. Санкциите са записани в частта за административно-наказателни разпоредби, която е една от последните в кодекса и все още не е гласувана. Засега не е ясно и кой ще налага въпросните глоби. Вносителите не успяха да дефинират коя публикация би могла да се смята за накърняване на правата и доброто име на кандидата. Те признаха, че темата е много широка и трудна за поставяне в рамки. Депутати от различни ПГ се съгласиха, че този текст е добра стъпка към внасяне на повече хигиена в публичното пространство, която липсва по време на предизборна кампания.

Депутатите приеха още, че по време на изборите ще има възможност за машинно гласуване в секциите. Това ще става чрез обща бюлетина върху визуален или тактилен терминал, на която гласоподавателят отбелязва по еднозначен начин своя вот. Бюлетината ще бъде проектирана така, че да предоставя възможност избирателят да не гласува за нито една партия, коалиция или инициативен комитет. След провеждането на вота човекът получава контролна разписка, която се пуска в специална кутия. Няма да има възможност за повторно машинно гласуване.

Шефът на комисията Мая Манолова заяви, че от печатницата на БНБ са я уверили, че ще могат да се справят с отпечатването на бюлетините. Преди няколко дни пред обществения съвет към временната комисия представители на печатницата заявиха, че няма как да се справят заради кратките срокове и някои нови атрибути върху бюлетината. Те напомниха и за дължината й от 3 м. Манолова обаче обясни, че е възможно сроковете да се удължат, като например обществената поръчка се направи още преди старта на кампанията. Според нея задължително трябва да се намери начин за съчетаване на интегралната бюлетина и заложеното в кодекса преференциално гласуване. Този вид гласуване отпадна в последния момент в края на мандатите на тройната коалиция и на ГЕРБ именно заради опасения, че не може да се съчетае с интегралната бюлетина.