Варна спечели в анкетата за Европейска столица на културата

Градът ни събра 59% от гласовете на анкетираните

Две трети от 30 000 анкетирани, посочиха Варна на първо място за Европейска столица на културата през 2019 година в анкетата на Kmeta.bg. Варненци взеха присърце идеята на сайта  да предложи помощта си на журито, което трябва да се произнесе през есента и дадоха масово своя глас в полза на морската столица.

Четири града останаха на финалната права след първото сито миналата година. С отпадането на добри кандидатури като Русе и Шумен, за първото място останаха да се борят Варна, Велико Търново, София и Пловдив.

Анкетата, която беше пусната преди Нова година за около месец, беше удължена заради големия интерес. След приключването й от сайта обявиха резултатите. Варна събира 59% от гласовете, макар че в самото начало класирането водеха великотърновци. Старата столица завършва втора с 34%, а другите два града във финалното класиране - Пловдив и София получават съответно 4% и 2%

В края на май и началото на юни тази година оценяващите ще посетят четирите града финалисти. През октомври журито ще вземе оконачателно решение. Тогава ще бъде обявен и градът победител, който ще стане Културна столица на Европа през 2019 г.

Както от Kmeta.bg бяха обещали, днес в министерството на културата са получили резултатите, адресирани лично до Петър Стоянович - министър на културата.

С тази анкета от сайта се надяват да бъдат в помощ при определяне на крайната кандидатура за Европейска столица на културата, която ще бъде ясна през есента на 2014 година. Оценката на обществеността е един от основните критерии, които ще бъдат взети под внимание от журито при определяне на крайния победител.