30 милиона отпуска кабинетът за Съдебната палата във Варна

Парите ще стигнат за първия етап от строителството на масивната сграда

30 млн. лева отпуска кабинетът на Пламен Орешарски за строителството на нова Съдебна палата във Варна. Легендарната сграда вече претърпя 4 първи копки през последните 10 години, но все още теренът на ул. "Парижка комуна" е празен.

Парите от фонда „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ са за "Инвестиционна програма за подобряване работната среда за съдилищата", става ясно от постановлението на Министерски съвет, прието на заседанието днес. Цялата отпусната сума от 30 млн. лева е за Варна, научи varna.utre.bg.

"Парите ще стигнат за първия етап от строителството. Това означава, че в края на следващата година сградата трябва да е на кота 0 - да бъдат изградени подземните 4 етажа", коментира председателят на Окръжния съд Ванухи Аракелян.

Общата стойност на проекта е 97 млн. лева, които включват и специалното оборудване. Стрителството е предвидено за 3 години. Сградата ще се намира между улиците ”Парижка комуна”, „Никола Даскалов”, „Никола Кънев” и ”Д-р Пискюлиев” на близо 7 дка площ. Тя ще има 11 етажа, два главни входа за граждани по бул.”Пискюлиев” и два входа за магистрати и служители.

Предвижда се от втори до четвърти етаж да се настанят Районният, Окръжният и Административният съдилища, както и съответните пркуратури. Там ще се намират и съдебните зали. Вертикалната комуникация ще се осигурява от 5 стълбища и от 11 асансьора. В цялата сграда ще бъдат разположени 402 кабинета, ще има 33 съдебни зали и 9 заседателни. 380 са предвидените паркоместа, по-голямата част от които ще са разположени в сутеренните етажи.

Проектът за Съдебна палата във Варна донесе архитектурен Оскар за студио "Дизарх". След конкурс в Министерството на правосъдието за изпълнител е избрана строителна фирма "Валекс".

"Новата Съдебна палата е изключително важна за Варна тъй като магистратите в момента работят в изключително тежки условия, а а гражданите трябва да обикалят из целия град, за да се сдобият с нужен документ или решение. Надявам се, че реализацията на проекта ще даде възможност за освобождаване на сериозен сграден фонд, който ще може да бъде използван като база на новата библиотека, на нов Младежки дом и други обществени и културни институции", коментира пред varna.utre.bg кметът на Варна Иван Портних.