Варна получава 51 млн. от държавния бюджет

Ще има пари за пристанището, Спортна зала, Медицинския университет и Съдебна палата

Общо 51 млн. лева ще получи Варна от държавния бюджет по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, научи varna.utre.bg. Фондът от 500 млн. лева беше създаден са финансиране на проекти на различните министерства - 150 млн., и общините - 350 млн. лева.

След днешното заседание на Министерски съвет стана ясно, че Варна може да разчита на 4,5 млн. лева за ремонта на Двореца на спорта и културата, с 1,5 млн. лева на Медицинския университет за строителство на факултет по фармация и 15 млн. за проектиране на Интермодален терминал (новото пристанище). Медицинският университет получава и 500 000 лева за енергийна ефективност и ремонт на филиала си в Сливен. Целият фонд от 30 млн. лева, отпуснат за Министерството на правосъдието за "Инвестиционна програма за подобряване на работната среда за съдилищата", е за Варна, научи varna.utre.bg. 

Общо 289 087 061 лева бяха разпределни днес от Министерски съвет за проекти на общините. Финансовият ресурс е разпределен за проекти по сектори – за ВиК и управление на отпадъците – 78,3 млн. лв.; за транспортна инфраструктура – 104,6 млн. лв.; за социална инфраструктура – 197,5 млн. лв., в това число за училища и детски градини – 25 млн. лв., за висши училища 15,7 млн. лв., за здравеопазване 27 млн. лв., за спортни зали и съоръжения – 62 млн. лв., и за други сектори – 119 млн. лева. Общо за благоустройството на малките населени места по Програмата са разпределени 112 млн. лева. "Одобрените за финансиране програми на министерствата са практически насочени към проекти на отделни населени места", каза финансовият министър Петър Чобанов. За МОСВ – приоритетно ще се финансират проекти за управление на речните басейни и третирането на отпадъците. За МРР – с 20 млн. лв. предстои да се реши нефинансиран проблем от десетилетия, свързан с безводието на някои общини. За МЗ – ще се финансират две програми за Спешна помощ и 12 млн. лв. е финансовият ресурс запрограмата за изграждане на Националната здравно-информационна система. За МОН са насочени ресурси от Програмата за изграждане на инфраструктура на четири университета и един колеж.

Припомняме, че Варна кандидатства с 15 проекта на обща стойност 149 562 028 лв. с ДДС пред Междуведомствения съвет за оценяване на проекти по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.