България бе упрекната, че подкопава енергийната политика на ЕС заради участието си в „Южен поток”

Новините

05-02-2014, 10:43

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Атака пак вкарва в НС въпросът за АЕЦ"Белене"

България бе упрекната, че подкопава енергийната политика на Европейския съюз с участието си в строителството на газопровода „Южен поток”. Причина за толкова остра оценка е активността на страната в строителството на газопровода и намерението й да рестартира проекта АЕЦ „Белене”, съобщи RusEnergy , цитиран от Фокус.

 

Темата за строителството на втора ядрена централа в Белене се очаква отново влиза в дневния ред на парламента. Предложението е на "Атака" и е по реда в парламентарния правилник, който дава право на групите в Народното събрание да внасят за обсъждане законопроекти, без да е нужно нарочно гласуване на пленарната зала.

Тази седмица "Атака" предлага парламентът да отмени решението на предишното Народно събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване на изграждането на АЕЦ "Белене" и да задължи правителството да приеме всички необходими актове и предприеме съответните действия за изграждане на централата.


На 3 февруари в София бе представен доклад на авторитетнатата международна неправителствена организация „Европейски външнополитически бележник”.
В доклада са представени оценки за външнополитическата дейност на всички страни от Европейския съюз, получени въз основа на изследване на Европейския съвет по външна политика.
В доклада се съдържа остра критика към българската външна политика през 2013 година, а самата страна е наречена „лентяй” във външнополитическата си дейност по важните за Европейския съюз въпроси. Като основна причина за толкова негативна оценка в доклада е посочена активната роля на българското правителство за ускоряване на строителството на газопровода „Южен поток” без оглед на това, че проектът не отговаря на европейските изисквания.