Увеличават бетона и сергиите по крайбрежието

Мисия Варна

04-02-2014, 19:59

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Проект предвижда увеличаване на активната площ

Връщат бетона и сергиите по Черноморското крайбрежие. За това алармира народният представител Лиляна Павлова, коментирайки изменението на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. "Промените целят активната площ, която досега беше 30%, да се увеличи на 50%. Предвижда се и възможност за повече заведения на плажа – увеличението при тях е от 2% на 4%. Това означава повече бетон и сергии по крайбрежието", обобщи Лиляна Павлова пред жители на варненския район "Младост".

В хода на дискусията бяха зададени въпроси за магистрала "Хемус", на които Павлова заяви, че сегашната програма предвижда изграждането единствено на участъка от Ябланица до пътния възел за Ловеч и то само ако се намери финансиране. Според нея договорките за публично-частно партньорство напомнят за неизгодната концесия на магистрала "Тракия".

Обект на разговори беше и предложеният от Росен Плевнелиев референдум по изборните въпроси. За Павлова, възможността за електронно гласуване е необходима за българите зад граница, но не е приложима на територията на страната заради риска от манипулиране и контролиране на вота. Кметът на "Младост" Христо Христов пък отправи предложение за законодателно решене на проблема с адресната регистрация. "Констатирали сме случаи, при които 160-170 души са регистрирани на един адрес, а законът не допуска дерегистрация", мотивира се Христов.

Варненският депутат сподели опасенията си от малкото средства предвидени за градското развитие и среда. Според нея Варна не би могла да получи повече от 50-70 милиона евро за следващите 7 години, които са крайно недостатъчно, заключи Павлова. В разговор с народния представител, граждани предложиха държавата да предвиди места за развитието на аквакултури, както и необходимостта от държавна стратегия за морското спасяване и ремонт на кораба "Перун".