Заради заплахи, свидетел по "Килърите" дал фалшиви показания

Синът на основната свидетелка днес по делото е бил принуждаван от следствието да подписва неверни показания

С разпит на свидетели продължи следобед делото "Килърите" в Апелативния съд във Варна. Разпитът на Алфея Димитрова - служителка в дружеството на подсъдимия Георги Вълев "Поликомерс" ЕООД, изясни взаимоотношенията между Вълев и търновския адвокат Петър Луков, който е защитавал интересите му при продажба на дяловете му в Тракия Банк.

Възнаграждението, което Вълев е изплатил на адвоката си, било повече от 120 000 лв. Димитрова твърди, че в деня на разплащането адвокатът взел парите, но отказал да подпише ордерите за адвокатско възнаграждение. Няколко дни след като Луков отказал да подпише документите за адвокатския си хонорар, от „Поликомерс” му изпратили нотариална покана, за да подпише ордерите. Това било единствената възможност за осчетоводяване на хонорарите като разход. Луков отказал да направи и това.

Алфея Димитрова разказа  и драматични подробности, свързани с ареста на сина й Радослав Димитров , който е бил финансов съветник на Георги Вълев и многократно е бил разпитван по досъдебното производство. След отвеждането и разпита му в шуменското следствие от Валентин Цоновски, Димитров завил, че протоколът от разпита не съответства на действителните показания. В него имало неверни обстоятелства, но е бил принуден да го подпише, след отправени заплахи за доживотен затвор.  Радослав бил принуден да лъже, че през 2009 година е бил в Пловдив, където се е срещал с Петър Стоянов-Сумиста, за да му предаде плик с пари. Димитров се познавал със Сумиста покрай общата им страст – сумото. Георги Вълев е бил и един от спонсорите на Федерацията по сумо.

В днешните си показания пред Варненския апелативен съд Димитрова заяви, че Валентин Цоновски открито правил опити да въздейства и върху нея, за да окаже натиск върху показанията на сина си. Последвали месеци на психически тормоз както за Димитрова, така и за сина й - периодични призовки за разпити в Шумен, връчвани след 22,00 часа или в 06,00 часа сутринта на адреса им във Велико Търново. По досъдебното производство на това дело Димитрова била викана на разпит в Шумен през 2011 година. На тези разпити Цоновски й обяснил, че трябва да въздейства на сина си, в противен случай ще бъде включен в групата на килърите.

И пред този съд Димитрова обясни с какво се е занимавал бившият полицай Петър Атмаджов във фирмата на Вълев – с охрана на различните обекти, както и с дърва за огрев.

След разпита на Алфея Димитрова днешното заседание по делото срещу групата на „Килърите” продължава с изслушване на заключенията на вещото лице, изготвило новата експертиза за наличието на договорни отношения между Румен Рачев и подсъдимият Георги Вълев. Допълнителната финансова експертиза ще установи дали има и плащания между двамата.

 

По-рано днес повторно беше разпитана друга свидетелка по делото - Виржиния Гогова. Тя е била разпитана веднъж пред Шуменския окръжен съд, но по изричното искане на подсъдимия Петър Стоянов е била призована повторно.
Защитата на подсъдимите поиска да бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза, която да послужи за доказателство, че показанията на свидетелтката могат да бъдат достоверни.

Според държавното обвинение нямало основане за подобно искане. Варненският апелативен съд отхвърли искането, като се обоснова, че досега не е възниквало никакво съмнение, което да предизвика нуждата от такава експертиза.
Към Виржиния Гогова бе отправено питане дали е била в Гърци в периода 25-ти до 30-ти юни 2009 година - дните преди убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Сумиста поиска от свидетелката да отговори дали е получавала указания какви показания да дава пред съда. Тя също така беше питана кой я е запознал със сочените за физическите извършители на убийството на бизнесмена Румен Рачев - Владимир Филев и Георги Трифонов, кото след убийството му се укриват в хижа "Вада". Телата на двамата мъже бяха намерени през юни 2011 година случайно край софийски село, а ДНК експертиза установи, че убитите са именно Филев и Трифонов.
Гогова изясни, че познава Янко Попов-Туци от лятото на 2009 година, а с хижаря Райчо Стойнев се познавала от преди това.

 

Припомняме, че Георги Вълев и Петър Стоянов-Сумиста са двама от обвиняемите по убийството на Борислав Георгиев, на търновския адвокат Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев.