Иван Портних: Залагаме бюджет на развитието

Мисия Варна

04-02-2014, 18:54

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Пет приоритета при харченето на парите за Варна

Проектобюджетът на Варна за 2014 година е от 222 млн. лв., т. е. с 11 млн. лв. повече от м.г.. Той вече се обсъжда в ресорните комисии на общинския съвет и предстои да бъде гласуван на пленарно заседание следващата сряда - 12 февруари. Това обяви днес кметът на Варна Иван Портних.

"За мен това е бюджет на развитието. Когато встъпих в длъжност в средата на миналата година, заварих бюджет, управляван преди мен от хикс на брой кметове. Започнахме с дефицит от 8 милиона лева. С редица оптимизационни мерки - орязване на разходи и строга финансова дисциплина, приключихме годината успешно, като основно запълвахме дупката до края на годината. Не сме имали възможност да провеждаме реални политики, каквито дава един пълноценен бюджет. Уверявам ви, че след като бъде приет бюджет'2014, хората ще видят резултати от новия подход в управлението на града", категоричен бе Иван Портних.

Пет основни приоритета са заложени в бюджета на Варна за 2014 година. Намаляване на данъчната тежест, развитие на здравеопазването, образованието, социалната политика и амбициозна капиталова програма са важните задачи, които кметът и екипът му ще отстояват. Спекулации, нарече Портних твърденията, че парите за образование, социални дейности, здравеопазване са намалени. Спечелените европроекти са за над 290 млн. лева и бюджетът гарантира тяхното съфинансиране с 40 милиона.

Кметът припомни още, че Варна е кандидатствала с проекти за 150 млн. лева към фонда за развитие на регионите. "Надявам се морската столица да заеме своето достойно място в разпределянето на средствата. Подали сме и документи за рестартиране на проекта за нова съдебна палата. Това ще помогне за оптимизиране на сградния фонд в града, защото с реализирането му ще се освободят редица сгради с обществени функции. Върви и процесът по прехвърлянето на Юнашкия салон от държавата към общината. Предстои приемането на решение на Общиснкия съвет във Варна за това. Напреднали сме и с кандидастването за европейско финансиране за възстановяване на рушащата се сграда - символ на спортната история на Варна. Реконструкцията ще бъде свързана с ремонта на пешеходния ринг, който започва при първото затопляне", допълни кметът.

 

Надявам се бюджетът да бъде приет още следващата сряда, за да можем веднага  да започнем остраняването на пораженията, които снегът и ледът нанесоха на пътните настилки в града, уточни той.