Джипита нямат идея за таксата на пациентите

Парите

04-02-2014, 17:24

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Не знаят пенсионер ли сте или не

Личните лекари са принудени да се доверяват на пациентите си заради липса на информация. Това може да доведе до абсурдни положения, когато пациент без да е пенсионер, да заплати потребителска такса от 1 лев за преглед.

Доктор Виктория Чобанова обясни пред Дарик, че от Сдружението на общопрактикуващите лекари са поискали от НОИ електронен достъп до информация за осигурителния стаж, възрастта и пенсионния статус на всички свои пациенти. В противен случай се оказва, че пациенти, които въпреки, че са възрастни хора, но не попадат в тази категория се възползват от липсата на информация.

Такива са хората, които са навършили стажа за пенсия, но пък нямат достатъчно осигурителен стаж - те не попадат в групата, която може да се възползва от по-ниската такса. От друга страна пък имало много млади пенсионери с първа или втора категория труд, които имат такова право, но и за тях няма информация.

Доктор Чобанова поставя на фокус проблема, защото времето, което се използвало за да се установи конкретен статус отнема прекалено много време, което би могло да бъде употребено за допълнителни прегледи и консултации.

От НОИ са проявили желание да осигурят необходимата информация, допълва доктор Чобанова.