Запорираха сметките на общината за 2 милиона дълг

Мисия Варна

04-02-2014, 12:58

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът "отряза" палмите

В общината трупат папки за прокуратурата

Областният "проспал" делата

Запорно съобщение за 1 920 000 лева е получила общината вчера, съобщи днес кметът Иван Портних. Парите са за собствениците на сградата на улица "Шейново" 18, където в момента се намира детска градина "Теменужка". Иван Портних разказа историята на делата за ползването на имота, за да илюстрира "как са се управлявали публичните средства в община Варна досега". Къщата на улица "Шейново" е реституирана през 2008 година. След няколко покупко-продажби  тя става собственост на фирма "БГ Маркет", която започва съдебни дела срещу общината за обезщетение и наем на настанената там детска градина.  По това първо дело фирмата претендира за 370 000 лева наеми  само за 2008 година. Съдът постановява, че общината дължи на собствениците 1 020 000 лева: към исканият наем са добавени съдебни разноски и тлъсти адвокатски хонорари. Община Варна обаче не обжалва нито самото решение, нито дори размерите на адвокатското възнаграждение на ищеца. По това време шеф на Юридическата дирекция вече е настоящият областен управител Иван Великов. След като общината плаща над 1 милион на собствениците тогава, на бюрото на една от юристките в администрацията е намерено затрупано  с други папки непридвиженото дело научи Varnautre.bg. Служителката е уволнена, но неясно защо не e последвало обжалване на сумата.

"След като е осъдена и е платила този хубав масраф, общината продължава да не сключва договор за наем със собствениците на сградата", продължава Иван Портних. Следва ново дело, в което "БГ Маркет" претендира за наем от 2009 до 2012 година вече в размер на 964 000 лева. Съдът постановява, че общината дължи два пъти повече - 1 920 000 лева в това число 150 000 лева лихви и 517 000 лева адвокатски хонорари.

"Резултатът от тази сага е, че с парите, които дължим на собственика, можеше да бъдат построени детска градина и половина", възмущава се кметът. В момента община Варна е започнала дело срещу прекомерните хонорари по първия казус, както и друго за направените подобрения по сградата за 900 000 лева.

"Както виждате въпреки, че нямат сключен договор за наем, администрацията на бившия кмет е наляла близо 1 милион лева в спорната сграда", коментира Портних. След приключване на заведените дела, община Варна ще подаде сигнал и за наказателна отговорност на виновния за разхищението на тези суми, категоричен беше кметът, според който засега е рано да се конкретизира името на чиновника или общинския шеф отговорен за проспаните три милиона лева.

Сагата с ЦДГ "Теменужка" той причисли към "емблематичните" примери за разхищаване на общински средства от администрацията досега. Иван Портних припомни и прекратения от него договор за скандалните варненски палми. Според него всяка година общината е плащала наем за тях въпреки, че на практика ги е била купила през 2007 година. Сумата на наема е била по-голяма. отколкото, ако всяка година бяха купувани нови растения. В момента палмите се съхраняват в същото помещение в което и през последните няколко години, но срещу 6200 лева за целия зимен период. Само за сравнение - за периода 2008 година - 2013 година за съхранение и поддръжка на дръвчетата са изразходвани общо над 1 200 000 лева.

Днес община Варна е предала на прокуратурата и казуса със скандалния ремонт на СУПЦ „Анастасия Д-р Железкова“. Причина за това са констатирани нередности в доклад на АДФИ, съобщи кметът Иван Портних. „Очакваме решение на компетентните органи, защото случаят касае европейско финансиране“, каза той.  През последните няколко години Общинският съвет беше принуден да гласува допълнително стотици хиляди лева за довършване на ремонта на сградите, където в студовете са настанени бездомни хора и временен подслон са намерили бедни семейства, останали без дом по една или друга причина. Общината е поискала от РДНСК да направи необходимите стъпки за установяване на нарушенията при довършването на сградата. В Административния съд пък е обжалвано разрешителното за строеж, издадено неправомерно от предишната адмнистрация.

Друг пример за разхищение, който даде кметът е сумата от 17 000 лева, плащани досега за поддръжка на сайта на Общината. В момента тя е редуцирана до 4500 лева годишно.