По-евтино висше

Новините

04-02-2014, 06:29

Снимка:

Стоян Йотов

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ще загубим над 3 млн. лева, твърдят от Алма матер

Студентските такси да паднат догодина. Такова предложение като промяна в Закона за висшето образование са внесли в Народното събрание група депутати начело с лидера на БСП Сергей Станишев. Текстът предлага промяна, с която се намалява размерът на годишните суми, които плащат студентите. Предложението е те да станат 30% от субсидията, която държавата дава за един студент в съответната специалност. В момента университетите могат да вдигат таксите до две трети от тази сума.
Намалението ще бъде различно за отделните университети и специалности, тъй като и таксите им не са еднакви. В направление "Право" например спадът би трябвало да е с около 170 лева за Алма матер и с над 300 - за УНСС. В "Икономика" студентите на УНСС би трябвало да плащат почти наполовина от сегашните си такси - 207 лева вместо 426. В Софийския университет таксата в тази специалност би трябвало да слезе надолу с над 130 лева. Същото важи и за педагогиката. В момента издръжката на тези специалности, отпускана от държавата, е 693 лева. 
С около 200 трябва да поевтинеят пък химия и физика в Алма матер. В момента те са едни от най-скъпите специалности - таксата за година обучение в тях е 750 лева. В медицината обаче намаление няма да има, защото въпреки високите такси в момента тя не е достигнала разрешения от държавата таван. Подобно е и положението в Техническия в столицата - таксите от 650 лева там и сега са под 30% от издръжката, отпускана от хазната, обясни зам.-ректорът проф. Георги Михов.
Законопроектът връща положението, което съществуваше преди 4 години. Тогава правителството на ГЕРБ намали издръжката на един студент средно на 693 лева и в същото време увеличи таксите до две трети от размера на субсидията. Вносителите пишат, че тази мярка не е намалила отрицателните последици от кризата, а държавата е прехвърлила своята отговорност върху студентите. По този начин е бил ограничен достъпът до висше образование за младите хора с ниски доходи. Освен това много от кандидат-студентите започнали да се ориентират към търсене на специалности с по-ниски такси, което според вносителите е довело до дисбаланс на пазара на труда. Те посочват, че в крайна сметка увеличените такси не са довели до увеличаване на качеството на обучението, а само са компенсирали загубите на вузовете. В проекта обаче не се посочва дали и как ректорите ще бъдат компенсирани от държавата за намалените такси. Много от тях посочиха, че ако това не стане, бюджетът им ще претърпи срив. От Софийския университет са изчислили, че ако таксите паднат, а издръжката на един студент не се вдигне, това ще доведе до загуби за Алма матер в размер на 3,6 млн. лева. В момента таксите там се движат между 30% и 45% от държавната издръжка.