Забраняват Замунда и другите?

Животът

03-02-2014, 12:17

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

BG на път да забрани торент тракерите

Само седмица след като властите в Холандия признаха, че спирането на торент търсачката Pirate Bay е било грешка, става ясно че България е на път да въведе мерки срещу разпространението на филми, музика и др. по интернет

Комуникацията, чрез която се предават музика, видеоклипове и филми, вече да е забранена. Това предвижда договорът за аудиовизуалните изпълнения, който кабинетът предлага на парламентът за ратификация. Той бе одобрен от Министерски съвет миналата седмица.

Тогава министърът на културата Петър Стоянович отказа да каже какво точно предвижда документът.

Този текст обаче дава основания да се преследват вече торент тракерите (сайтове, през които става размяната на линкове за обмяна на файлове с музика и филми), обясниха пред в. "24 часа" експерти от министерството.

Досега тракерите не попадаха под ударите на закона, защото реално през тях не минаваха самите песни и филми, защитени с авторски права. Забраната за комуникация с аудио-визуални продукти дава право да се преследват както хората, които ги предоставят, така и тези, които теглят чрез тракерите.

Не става ясно дали и популярни програми като Skype и други изпозлвани за дирекнтяа комуникация между потребителите не са застрашени.

Договорът от Пекин, както е по-известен документът, бе подписан през 2012 г. В ЕС имаше сериозни притеснения, че така се нарушава свободата на комуникацията в интернет./Money.bg/