Радан Кънев: Ще съдим всеки, който обвини Реформаторския блок в незаконно финансиране

Новините

01-02-2014, 16:23

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

12 известни варненци влизат в Гражданския съвет на блока, ДСБ- представени от 3-ма професори

Реформаторският блок категорично отхвърли твърденията  за чуждо финансиране днес на пресконференция на лидерите на блока във Варна. Председателят на ДСБ Радан Кънев заплаши със съд всеки, който прави подобни твърдения . “Всякакво финансиране на политически субект от чужди държави и юридически лица е незаконно. А който твърди, че РБ се занимава с незаконно финансиране, да го каже по този начин, за да види дали адвокатите на РБ са добри или не. Един път си го позволи Бойко Борисов, извини се на другия ден. Очаквам г-н Алексиев да се извини утре за думите си”, заяви Радан Кънев. Според него атаките срещу Реформаторския блок и партиите, които влизат в него, са продиктувани от безпокойството на задкулисието и мафията от действията на реформаторите.

Тази сутрин в ефира на БНТ  бившият съветник на премиера Филип Димитров -Алекс Алексиев, експерт по въпросите на исляма, изрази съмнения, че РБ  се финансира от Ердоган и от Турция, чрез партията на Касим Дал и Корман Исмаилов, които са част от реформаторите,  и по този начин освен през ДПС, интересите на южната ни съседка ще бъдат прокарвани у нас и през реформаторския блок.

 


Корман Исмаилов, председател на  Народната партия „Свобода и достойнство” , част от РБ припомни и казаното преди време от Волен Сидеров - че Реформаторският блок е получил 10 млн. долара от Турция. „ Моят отговор е следният: Точно затова беше създаден "Реформаторският блок" – за да прекъсне подобни практиките на ченгета от миналото", каза Исмаилов.

След по-малко от час, в 17.00 ч.,  в ДТ „Ст. Бъчваров” във Варна лидерите от Реформаторския блок ще представят местния Граждански съвет на формацията. В него влизат 12 известни варненци, сред които проф. Димитър Камбуров, ексвъншният министър Иван Станчов, проф. Анна Белчева- Беронова и др..

 

На  пресконференция лидерите на РБ отново потвърдиха своето категорично „да" за провеждането на референдум, какъвто преди дни предложи президентът Росен Плевнелиев. „Референдум в България трябва да има, при това често, заяви лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева. Тя посочи, че това е най-добрият начин гласът на народа да бъде чут и именно затова е необходимо честото провеждане на референдуми. „Дори само с 1% да преобладава едното мнение, то трябва да се зачете от управниците”, категорична бе Кунева. Според нея, всеки един от нас трябва да носи отговорност, а референдумът дава възможността хората да покажат, какво е тяхното мнение и виждане за случващото се в държавата им.

 

"Нашето мнение за задължителното гласуване, предложено от президента Росен Плевнелиев не е еднозначно", каза Божидар Лукарски, лидер на СДС. То би могло да има оздравително значение за обществото, но ние подкрепяме идеята за референдум по този въпрос, за да може българското общество да каже, какво мисли по него".

Попитан, дали Реформаторския блок няма да се окаже в ролята на изборна "патерица" за ГЕРБ на предстоящите избори за Европейски парламент, лидерът на ДСБ отговори: " Ние сме конкуренти на ГЕРБ. Патерица няма да бъдем на никого, а и не търсим такава".Според Кънев политическата система в България се ползва с ниско доверие, защото политическата власт, чиято функция е тя, е взета с много ниска електорална подкрепа. Затова в бъдещите избори е важно да участват повече граждани с ясни позиции. "Доктор Бойко Борисов е десен избирател и като всеки десен избирател той ще получи списъка с всички наши ангажименти. Ако те му харесат, това ще означава, че сме го спечелили като десен избирател и тогава ще имаме мнозинство", обясни лидерът на ДСБ.

 

Сутринта лидерите на РБ, членове и симпатизанти  на сътавящите го партии присъстваха на панихида в храма „Св. Никола” в морския град в памет на жертвите на комунизма.

 

Състав на Гражданския съвет на Реформаторския блок, представен тази вечер на среща с обществеността в ДТ "Ст. Бъчваров":

Г-н Иван Станчов -- завършва университета Джорджтаун във Вашингтон. Работи в корпорацията IBM в Ню Йорк, Рио де Жанейро и Париж. Основател е на компанията Креста Маркетинг, в Женева, занимаваща се с информационни технологии. Дъгли години живее във Великобритания. От 1991-1994 е посаник на България в тази страна. Член е на Балкански Политически Клуб. Той също е председател на УС на Карин Дом във Варна. Г-н Станчов и е почетен доктор на Шуменския университет.
Г-жа Галина Тодорова е магистър по икономика и собственик и управител на хотел. Член е на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Член е на УС на Стопанската Камара - Варна и е председетател на клуб Сдружение, към ДБГ.
Г-н Людмил Икономов -- е инженер-корабостроител. В момента работи като изпълнителен директор на Института за екологична модернизация. От 1999 е представител на България в консултативната група по интегрирано управление на бреговата зона към черноморската комисия в Истамбул. Член е на Международната Асоциация по оценка на въздействието със седалище САЩ, както и на Международното общество по градоустройство и регионално планиране, със седалище Хага. Г-н Икономов е също председател на надзорната комисия към Клуба на стопанския деятел - Варна
Г-н Пенко Стоянов- завършва ВВМУ Варна, специалност инж. Корабоводител. 10 години служи в българския ВМФ. От 1992 до моментиа е мениджър на строителни организации. Член е на управителния съвет на Българската строителна камара-Варна. Член е на Обществения съвет към Министерството на околната среда.
Проф. Д-р Анна Белчева-Беронова, е доктор на медицинските науки. Завършва медицина във ВМИ София. Има специалности по фармакология и клинична фармакология и терапия. Била е ръководител на катедрата по фармакология към МУ-Варна както и ръководител на катедрата по Предклинична и клинична фармакология. Член е на Съюза на учените в България, Европейското биомедицинско дружество, Научното дружество по фармакология и др. огранизации. Г-жа Беронова също така е редактор и съавтор на няколко учебника по фармакология. Член е на Постоянната комисия по здравеопазване и спорт към (НАОА??)
Проф. Владимир Иванов -- завършва националната художествена академия специалност Графика. От 1995 е преподавател по графика ВСУ Черноризен Храбър специалност графика, а от 2004 е професор по графика към университета, с направление „Изобразително изкуство” Работи в областта на рисунката, графиката, обекта и инсталацията, както и с проекти в градската среда. Носител е на годишната награда на галерия Буларт за 2008.
Проф. Д-р Димитър Камбуров, дми- Завършва медицина в ВМИ София. През 1989 оглавява клиниката по ортопедия и травматология към ВМИ Варна. През 1995 е избран за медик на годината. Бил е два последовални мандата ректор на медицинския университет във Варна (1990-1999).Бил е председател на българската ортопедо-травматологична асоциация и председател на дружеството по хирургия на ръката. Д-р Камбуров е доктор хонорис кауза на МУ Краков и на МУ в Бурса.

 Г-н Пламен Христов - завършва специалност Корабостроене към ВМЕИ Варна. Работил е като конструктор в Института по корабна хидродинамика, бил е научен сътруник към БАН, както и технически директор. От 1994 е управител на частна компания във Варна.

Проф. Д-р Иван Козовски, завършва медицина в Хумболтовия университет в Берлин, има многогодишна лекарска практика. Той е създател и ръководител на Център за асистирана репродуктивна медицина във Варна. Автор е на множество научни публикации, учебници и помагала по акушерсвто и гинекологична практика. Участник е в множество международни конгреси по акушерство и гинекология. Член е на Американската Асоциация по Репродуктивна Медицина. Удостоен е с наградата Медик на 2000г.
Господин Георгиев, възпитаник на националната спортна академия Васил Левски със специалност „Треньор по водна топка.” Бил е състезател и треньор на детски и юношески отбори по водна топка и плуване. Носител е на множество спортни отличия, печелил е национални първенства -- като има общо 28 медала от национални и училищни състезания.
Г-жа Красимира Любчева -- е завършила Великотърновския университет специалност руска и българска филология. Работила е като учител, журналист, администратор и екскурзовод. В момента работи в сферата на малкия бизнес -- како брокер на недвижими имоти
Г-жа Мария Лазарова - има степен магистър по управиление на европейски публични проекти. Завършила е Варненския свободен университет, занимава се с обслужване и консултации на граждани и фирми по върпроси на земеделието и възтановяването на правото на собственост върху земи и гори.