Всеки втори у нас учи за безработен

Новините

01-02-2014, 07:58

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Делът на безработните в сектор икономика е 4,5%, а средният осигурителен доход е 871 лева.

У нас  е модно да се учат специалности, които  не са добре платени. И в които процентът на безработицата е висок. Близо 46% от наетите висшисти работят на позиции, за които не се изисква висше образование.

Това показват резултатите от новата рейтингова система на висшите училища. Тя бе представена днес и обхваща 51 вуза с 254 427 студенти.

 

От тях над 60 000 учат в професионално направление “икономика”. Делът на безработните в този сектор е 4,5%, а средният осигурителен доход е 871 лева. Делът на заемащите икономически позиции, за което се изисква висше образование, е само 37%. В същото време това направление се преподава в 26 вуза, а разликата между първия класиран - Американския университет в България (АУБ), и последния - Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) е в пъти по различните показатели. Само един пример - в АУБ произвеждат шефове на фирми, докато завършилите във ВУАРР стават основно продавачи. Но 69% от студентите са доволни от избора си.

Не точно такава, но приблизително същата, е картината и в професионално направление “администрация и управление”. В него се обучават 27 663 студенти. Безработицата в сектора е 4,48%, а осигурителният доход е 871 лева. Любопитното е, че 74,05 на сто от хората в това направление са удовлетворени от избора си. В още по-желаното направление “право” учат 11 475 младежи. Безработицата там е 5,06%, а осигурителният доход е 873,06 лв. А над 85% от младежите са доволни от избора си.

Топ направленията

са други. Според рейтинговата класация, която е на базата на 70 различни по вид и тежест индикатора, се определят като най-перспективни 10 направления по основния критерий - осигурителен доход. Това са: военно дело; информатика и компютърни науки; проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми; математика; обществено здраве; медицина; комуникационна и компютърна технология; политически науки; металургия; електротехника, електроника и информатика. В тези сфери средният месечен осигурителен доход е 1000 лева.

Къде отиват отличниците

Един от основните показатели за престижа на висшето училище е изборът на най-добрите ученици. Отличниците отиват в професионалните направления като медицина, стоматология, фармация, военно дело и право. Там безработицата е почти нулева.

Стоматолозите са с най-ниски доходи на “светло”

С осигурителния доход обаче нещата не стоят така. Ако “военното дело” е на първо място по възнаграждения, то “стоматологията” е на последно (виж таблицата горе вдясно). Създателите на рейтинговата класация - консорциума ИОО-МВМД-С, в който участва и в. “24 часа” и образователното ведомство, не се ангажираха да обяснят дали това е свързано със сивата икономика, или има други фактори. Иначе стоматология към момента учат 2254 студенти. По правило повечето от зъболекарите са регистрирани като фирми и плащат данък печалба, а се осигуряват на по-ниска сума, като това не означава, че крият доходи, каза пред “Труд” стоматолог. “Съгласно законите всеки лекар по дентална медицина е длъжен да издава касов бон или касова бележка. А когато има нарушения, всеки персонално носи отговорност”, коментира данните на НОИ д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз. От 8600 стоматолози над 6000 работели с НЗОК, която превеждала заработените от тях пари по банков път, т.е. не можело да има скрити доходи до линия на здравната каса. “За съжаление има и такива колеги, които не работят с НЗОК и сред техните отчети би могло да има нарушения”, каза д-р Миланов.

И още един притеснителен факт - 25 на сто от завършилите висше образование (рейтингът мери данни от последните 5 г. включително 2013 г.) не се осигуряват в страната. Не е ясно колко от тях са я напуснали или са безработни.

Софийският университет е първи в 18 професионални направления от общо 52. М.г. бе водещ в 21 позиции. Отстъплението е в “икономика”, “администрация и управление”, “обществена комуникация” и “социални дейности”. В първите три СУ е изместен от Американския университет, а в “социалния дейности” от Нов български университет. Интересното е, че НБУ се е позиционирал като “градски университет” - повечето от студентите заявяват, че като завършат искат да останат на работа в София. 
Но Софийският университет е любимец на работодателите. Завършилите математика в СУ са номер едно в 91,17%. На второ място за бизнеса са възпитаниците на НАТФИЗ, а на третото тези от УАСГ, четвъртото и петото място е за СУ и неговите специалисти по история и филология. След СУ в общата класация е Техническият университет - София, и Медицинският университет - София, които са водещи в по 5 професионални направления. Следвани от ХТМУ (4), АУБ (3), Тракийския университет, Лесотехническия и Академията на МВР - водят в по две направления.

Рейтингът на вузовете можете да намерите на www. rsvu.mon.bg. Системата позволява всеки сам да направи свой рейтинг по критерии, които избера - от броя на книгите в библиотеката до заплатата при завършване на дадена специалност. Той дава пълна информация за развитието на специалностите през годините и перспективите при завършилите.