Съветник държи неправомерно общински имот

Мисия Варна

31-01-2014, 13:56

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Шефка на младежката комисия държи кафе-сладкарницата към плувен комплекс "Приморски"

Независим съветник стопанисва неправомерно общински имот, стана ясно от решение на Варненския административен съд. Благомира Александрова, шефка на общинската комисия по младежта и спорта във Варна, държи кафе-сладкарницата към плувен комплекс "Приморски" повече от 3 години, съобщи в. "Труд". 

През май 2009 г. кметът на Варна сключва 5-годишен договор за наем с фирма “Джаки 83”, собственост на Александрова. Наемът за помещението е 1463 лв., който трябва да се плаща до 10-о число на всеки месец. Преди да е изминала и една година, общината изпраща уведомление за прекратяването на договора заради системно неплащане на наема. Поискано е и освобождаване на имота в едномесечен срок. Александрова обаче отказала да получи уведомлението.

Вместо това в края на май 2010 г. тя изпраща писмо до дирекция “Финанси и бюджет” и “Общинска собственост”, в което иска да бъде разрешено разсрочено изплащане на задълженията, като моли за продължаване на ползването на имота. В отговор получава уведомление какви са задълженията на фирмата към края на април същата година.
В следващите 3 г. общината не прави нищо, за да си върне владението върху имота, но Александрова започва да плаща наем по де факто прекратения договор. Едва в края на май 2013 г. вр.и.д. кмет на Варна Богдан Караденчев издава заповед за изземване на помещението, която съветничката обжалва. До оня момент тя дължи на общината 4000 лв. за консумативи, а от самото начало не е изпълнила задължението си да разкрие индивидуални партиди за ток и вода. В молбата си до съда тя твърди, че контрактът не е надлежно прекратен, защото не е получила уведомлението за това (от 2010 г. - б.р.). Според Александрова е налице мълчаливо съгласие на собственика, което варненските магистрати не приемат. Съдът е категоричен, че плащането на суми за ползване на имота не обосновава наличието на наемно правоотношение или продължаване действието на договора, който е бил прекратен.

Александрова може да обжалва заповедта за изземване пред Върховния административен съд. Към 29 януари т.г. “Джаки 83” дължи на община Варна наеми за 4638 лв., а фирмата продължава да ползва имота.