Новият софтуерен университет привлече силен интерес

Новините

31-01-2014, 06:51

Снимка:

Красимир Юскеселиев

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Силното търсене на IT специалисти създава алтернативни форми на обучение

Софтуерните специалисти не стигат, а държавата и университетите са все така пасивни. Недостигът в IT сектора, който е един от най-растящите през последните години, започва да се запълва от самия бизнес. Поредното доказателство е най-новият софтуерен университет "СофтУни" - само 48 часа след официалния старт на сайта му са получени 200 кандидатури и има 1500 регистрации. Негов създател е Светлин Наков, който през есента на миналата година се оттегли от най-голямата академия - тази на "Телерик", за да се съсредоточи върху новия си проект.
 
Огромен интерес

"Пуснахме бета-версия на сайта и интересът е огромен", коментира за "Капитал Daily" Христо Тенчев, съосновател на "СофтУни". Той е познат и като основател и изпълнителен директор на българската гейм компания XS Software. В новия проект за софтуерен университет той ще отговаря за бизнес развитието. "Моята задача е да развия университета така, че максимален процент от хората, които го завършват, да получават възможно най-добро работно място след това. Да можем веднага след и дори преди края на обучението да предлагаме на нашите възпитаници възможности, съобразени с техните резултати", коментира Тенчев. Светлин Наков ще отговаря изцяло за образователния процес в "СофтУни". Начинанието е колкото образователно, толкова и бизнес, защото желанието на двамата основатели е то да бъде устойчиво във времето. Единственият вариант да бъде постигната такава устойчивост е то да се издържа само. Фокусът е изцяло върху усвояване на практически знания и умения.

Т.нар. нулево ниво на обучение, което представлява безплатен двумесечен курс, в който желаещите могат да проверят "дали стават за програмисти", ще започне в края на февруари. А срокът за кандидатстване е 9 февруари.

Старт през февруари

Въпреки призивите на IT бранша в България от последните години към университетите и държавата да фокусират повече усилия в създаване на повече специалисти в сферата реално повишение не се наблюдава. Затова и през последните няколко години започнаха да се създават все повече алтернативни варианти за практическото обучение на млади IT специалисти под формата на академии. Най-голямата от тях е Софтуерната академия на "Телерик", която продължава да обучава стотици нови специалисти годишно.

За момента новият частен обучителен център "СофтУни" разполага със зала с капацитет 230 души "Ние обаче планираме да имаме няколко групи, така че капацитетът ни е за 1500 присъствени студенти", разказва Тенчев. И пояснява, че всички лекции ще се записват и качват онлайн, като броят на хората, които искат да се включат под тази дистанционна форма, е практически неограничен. Колко ще бъдат те дори основателите на "СофтУни" не смеят да прогнозират. Те очакват със сигурност да запълнят капацитета от 1500 присъствени курсисти, съдейки по високия интерес. Освен това опитът на Наков показва, че много от хората подават нужните за кандидатстване CV и мотивационно писмо в края на приемния срок.

Подготвителните курсове, които ще започнат в края на февруари, ще завършат с изпит, който ще има и ролята на приемен. Самото обучение на първия випуск ще започне през май. Продължителността на обучението е две години, като е разделена на шест нива. Всяко от тях е с продължителност четири месеца. Обучаващите се, които ще изберат форма с посещаване на лекции, ще трябва да отделят между 10 и 12 часа на ден (присъствие плюс домашни) за първата година от обучението. През втората година натовареността се намалява до 10-20 часа на седмица.

"СофтУни" ще се стреми да помага на студентите и при тясното им специализиране, намиране на работа, изграждане на умения. Като допълнителна възможност ще се предлагат курсове и изпити за придобиване на умения за конкретна професия, например разработчик на ASP.Net, Backend Developer и др. Университетът ще извършва приемни изпити по програмиране на всеки два месеца. Явяването на безплатните подготвителни курсове не е задължително, но е препоръчително, особено за кандидатите с по-малък опит в програмирането. Освен "СофтУни" и академията на "Телерик" съществуват и други програми като класа за таланти на VMWarе, Академия MentorMate и други.

Колко струва

Основна цел на "СофтУни" ще е да даде професия и работа на студентите си. Двегодишното обучение може да получи статут на диплома за висше образование, ако студентът реши да продължи образованието си с още една или две години в университет - партньор на "СофтУни".

За момента съществуват четири различни плана за записване в Софтуерния университет: "Наблюдател", "Студент онлайн обучение", "Студент присъствено обучение" и "Стипендиант по успех". Първият и последният са безплатни, като стипендиантите ще са първите 10% от най-добрите студенти от всеки випуск, записани в присъствена форма на обучение. "Наблюдателите" пък ще имат достъп единствено до дискусионен форум и до обучителните видеоматериали и други учебни материали от курсовете, в които е записан. "Студентът онлайн обучение" ще трябва да заплаща по 150 лв. на ниво. Присъствената форма струва 480 лв., като за първите 300 кандидати цената е 390 лв.

Дипломите, които ще могат да получават студентите, са два вида. Едната е от самия Софтуерен университет, която няма тежест на диплома от акредитирано висше учебно заведение, но съдейки по настроението спрямо тях в софтуерния бранш, може да се окаже дори по-ценна. Другият вариант е получаването на т.нар дуална диплома. За целта студентите ще трябва да комбинират своето обучение в "СофтУни" с 1 или 2 години допълнителни курсове в акредитиран ВУЗ - партьор на Софтуерния университет. 

Колко е важно да има IT специалисти

Високият интерес към алтернативното обучение в сферата на информационните технологии не е изненадващ. IT браншът в България се развива устойчиво през последното десетилетие, като все по-отчетливо преминава от изпълняване на единични проекти тип аутсорсинг към създаване на уникални продукти и услуги, които носят много по-висока добавена стойност. Значителна част от бизнеса на българските и базираните в страната IT компании се намира в Европа и САЩ, а една от най-големите пречки пред по-бързото развитие на сектора е липсата на достатъчно кадри. По данни на НСИ през 2012 г. в сектора са били заети близо 40 хил. души, което е около 1% от работещите българи.

Софтуерната индустрия продължава да расте с около 10% на година, като очакванията са това да засили тенденцията за недостиг на кадри. Анализ на Българската стопанска камара върху работната сила и компетенциите в сектора информационни технологии за 2012 г. показва, че незаетите работни места в софтуерния бранш през 2015 г. ще бъдат 27 хил. За Европа бройката е 900 хил.

Прогноза на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) за България показва, че ако се вземат необходимите мерки за попълване на кадровия недостиг, за 10 години софтуерната индустрия би могла да увеличи дела си до около 3.7 млрд. лв., или 3.8% от БВП, което пък би я превърнало в структуроопределяща за икономиката ни. Иначе със сегашните темпове на развитие и без да се правят промени, секторът ще представлява 1.8%, или 1.7 млрд. лв. В момента делът е 0.8% от икономиката, или 650 млн. лв., като расте с по 10% годишно.