Уволнение по мейла

Новините

30-01-2014, 06:55

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Шефове предлагат промени за работниците

Шефът ще може да ни уволнява по мейла. Това ще се случи, ако се приемат предложенията на Българската стопанска камара за намаляване на административната тежест. Мерките са изпратени до вицепремиера Даниела Бобева. Освен скоростното освобождаване от работа бизнесът предлага и въвеждането на виртуално досие вместо хартиена трудова книжка. Шефовете да могат да дават под наем служителите си на други фирми и да се премахне класа за прослужено време в частния сектор, искат още от Камарата. От там настояват да се даде възможност за наемане и на 15-годишни. Да се отрежат 40-те дни платен отпуск на жените, които се връщат от майчинство, също е сред идеите. Уволнението по мейла е приемливо само ако обезщетенията са двойно по-високи, реагира Димитър Манолов от Подкрепа.

Вчера Българската стопанска камара с председател Божидар Данев отправи до вицепремиера Даниела Бобева 28 свои предложения за намаляване на административната тежест и увеличаване на заетостта. Предлагаме със съкращения идеите на БСК.

1. Облекчаване на процедурата на уведомление на ТД на НАП при сключване, изменение и прекратяване на трудовите договори чрез удължаване срока до 7 дни.
2. Разширяване на обхвата на срочния трудов договор, удължаване на максималната продължителност и поредност на неговото използване.
3. Регламентиране на правото на работодателите да сключват договори помежду си за временно или постоянно предоставяне на висококвалифицирани специалисти от едно предприятие на друго.
4. Либерализация на нормативната уредба на агенциите за временна работа (АВР), като отпадне ограничението за дела на работници, наети от АВР, в общия брой наети.
5. Премахване на неограничената отговорност на работодателя.
6. Облекчаване на разрешителния режим за работа на лица от 16 до 18 г. и намаляване на прага за възраст на наетите лица от 16 г. на 15 г.
7. Отмяна на възможността за разпростиране на браншовите КТД, регламентиране на възможност за не прилагане на отделни клаузи или целия браншов КТД.
8. Регламентиране на възможност за размяна на документи между работодател и работник/служител по електронен път, в т.ч. връчване на заповеди за прекратяване на трудовото правоотношение, предизвестия, покани и др.
9. Увеличаване на периода, през който работодателят може да въведе непълно работно време по икономически причини, от 3 на 6 месеца в рамките на календарна година.
10. Регламентиране на възможност с КТД да се увеличава периодът за сумирано изчисляване на работното време от 6 месеца на до 12 месеца.
11. Преглед на забраната за полагане на извънреден труд, който се допуска по изключение само за сезонна работа, бедствия, аварии и война. Облекчаване на режима за извънреден труд в един от почивните дни.
12. Преразглеждане на правото на 20 дни платен годишен отпуск на майките за периода, за който са били в отпуск по майчинство.
13. Предоставяне на възможност чрез сключване на фирмен КТД да се въведе гъвкав режим на работното време.
14. Отмяна на възможността работници, достигащи пенсионна възраст, да получават обезщетение при освобождаване.
16. Отпадане на допълнителното трудово възнаграждение за стаж и опит.
17. Разширяване на възможността за работодателя да прекрати трудовия договор по негова инициатива и без съгласие на работника.
18. Отпадане на задължението на работодателя за искане на предварително разрешение, вместо уведомяване на ГИТ, за прекратяване на трудовото отношение при закриване на предприятието.
19. Възстановяване на възможността за работодателя да прекратява с предизвестие трудовия договор на работник и служител, придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
20. Установяване чрез колективен или индивидуален трудов договор на реда за разрешаване на отпуск за повишаване на квалификация и за преквалификация.
21. Пълно или частично освобождаване на работодатели с над 50 работници от задължението им да определят от 4 до 10 % от общия брой на работните места за трудоустрояване.
22. Промяна на регламентирането на т.нар. ученическите отпуски за дадена календарна година, а не за учебна.
23. Прецизиране на правната регламентация на дистанционната форма на обучение.
24. Замяна на хартиената трудова книжка и трудовото досие на работника с електронни.
25. Въвеждане на специализирани трудови съдилища за разглеждане на индивидуални трудови спорове и на задължителни предварителни процедури за доброволно разрешаване (споразумяване) при индивидуални трудови спорове.
26. Отмяна на определянето по административен път или чрез браншово договаряне на прагове на минимален осигурителен доход по професии и квалификационни групи.
27. Отпадане на задължението на работодателя да изплаща 70% от брутното трудово възнаграждение за първите 3 дни от временната нетрудоспособност.
28. Обединяване на отчетните форми и регистрите на осигурените лица и сключените трудови договори.