Цветанов натопил България пред Европа, че спира бежанци

Новините

30-01-2014, 06:37

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Вицепремиерът Цветлин Йовчев косвено потвърди тази информация.

При три срещи в Брюксел от ноември насам бившият вътрешен министър Цветан Цветанов натопил правителството за мерките, ограничили потока от бежанци през българо-турската граница.

На 15 януари еврокомисарят по вътрешните Сесилия Малмстрьом изпратила писмо, в което заплашва да предприеме наказателни процедури срещу България. Мерките били заради неспазване на европейското законодателство в три области - недопускане на лица да търсят закрила на наша територия, условията за настаняване, забавяне на регистрациите по Евродак (система за пръстови отпечатъци - б.р.), потвърдиха източници на "Труд". След заседание на вътрешната парламентарна комисия вчера вицепремиерът Цветлин Йовчев косвено потвърди тази информация.

"Има регулярна комуникация с Европейската комисия (ЕК), включително и по въпросите за бежанците. Имаме и критики в тази посока. Те са основно насочени към това, че България засили охраната на границата си и така ограничи количеството нелегални имигранти на своя територия, - каза Йовчев. - Според някои експерти в Европа и според някои институции това не би трябвало да е така и според тях би трябвало ние свободно да допускаме всеки, който иска да дойде на наша територия и да потърси убежище. Аз съм готов да отстоявам това, което ние правим до момента, тъй като считам, че това е в интерес на сигурността на българските и на европейските граждани", добави вицепремиерът. Той призна, че все още страната ни има проблеми с условията, при които живеят бежанците у нас. "Това също е много сериозен акцент в комуникацията ни с ЕК. Всички, включително и Върховният комисариат по бежанците, отчитат, че в последните месеци е направено изключително много", каза Йовчев.

"Вотът, готвен от ГЕРБ, е по една много добра тема, която ще даде възможност ние да кажем откъде сме тръгнали и какво сме направили за един изключително кратък период.И да се види кой какво е правил - дали е помагал на страната, или е вредил", смята вицепремиерът.