Без наказателна такса за всички кредити

Парите

29-01-2014, 05:59

Снимка:

Shutterstock.com

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Наказателна такса при потребителски кредит няма да има, а при ипотечен ще отпада след първата година от договора

Наказателната такса за предсрочно погасяване на кредит - потребителски или ипотечен, ще отпадне. Това е част от промените в законодателството, подготвени от екип на ДПС, БСП и правителството, обяви шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС). Поправките са израз на ангажимента на властта да приеме пакет от мерки срещу монополите в защита на потребителите. Текстовете ще бъдат внесени до дни.
Наказателна такса при потребителски кредит няма да има, а при ипотечен ще отпада след първата година от договора, обясни Цонев. В момента при потребителските договори такса в размер на 0,5-1% има само ако лихвата е фиксирана. При ипотечните заеми обаче няма регламентация и таксата за погасяване със заем от друга банка варира от 0% до 6%.

Управляващите ще предоставят възможност на потребителите да избират между два вида договори за ипотечен кредит, както предвижда новата европейска директива в тази сфера. Идеята е клиентът да решава дали задължението му към банката да е до стойността на ипотекирания имот, или ще отговаря за кредита и с друго свое имущество, както е сега. "Отговорност до размера на обезпечението" значи, че ако кредитът не се изплаща, имотът бъде отнет и продаден, но цената на продажба не покрива задължението, банката няма да търси разликата от клиента. Според банкери при този вариант лихвата ще е по-висока и банките ще финансират до 50-60% от стойността на жилището.
При втория вариант - с допълнително обезпечение, лихвите ще са по-ниски
Депутатите са твърдо решени също така да въведат принципа лихвите по кредитите да се определят чрез сбор от пазарен индекс плюс фиксирана надбавка. Индексите ще се определят от БНБ или Националния статистически институт.
Йордан Цонев съобщи още, че е готов и законопроект за т.нар. бързи кредити, но все още тече съгласуване на текстове между институциите и подробности ще бъдат съобщени по-късно.